Minnesota

Un grup de científics nord-americans aconsegueix crear un cor de rata artificial

Pot un cor fabricat en un laboratori funcionar i suplantar-ne un d'humà? Avui dia no, però un equip de científics de la Universitat de Minnesota han fet un pas important per aconseguir-ho. Han desenvolupat una tècnica, experimentant amb rates, que permet crear un òrgan que batega. De moment, amb poca intensitat, només un 2% de la força necessària, però també la primera bombeta que va inventar Edison es va encendre només unes hores. La fita obre una altra via d'esperança als milers de persones que esperen un trasplantament de cor.

Actualitzat
La nova tècnica desenvolupada als Estats Units, aplicada a humans, podria revolucionar la cirurgia cardiovascular de trasplantaments. Permetria la creació d'un cor artificial a partir d'un òrgan humà adult al qual s'han trasplantat cèl·lules noves, segons "Nature Medicine".

Per a la seva investigació, els científics van buidar de cèl·lules el cor dels rosegadors banyant-lo amb detergent. Això els va permetre conservar el teixit estructural de l'òrgan, inclosos vasos sanguinis, vàlvules i la geometria atrioventricular. Van reomplir aquesta estructura amb cèl·lules cardíaques acabades de formar i les van deixar créixer en cultius que simulaven la fisiologia del cor.

Quatre dies després, els experts van observar l'existència de contraccions, i als vuit dies van detectar un bombament equivalent al 2% en un cor adult, segons expliquen a la versió digital de la revista. La tècnica, apunten, és prometedora, si bé queda per comprovar l'efectivitat en viu d'aquest cor artificial.

El trasplantament de cors artificials és una possibilitat teòrica en cirurgia cardiovascular, però la generació d'un òrgan d'aquest tipus no és fàcil ja que requereix reproduir l'arquitectura cardíaca, que hi hagi els components cèl·lulars adequats i funcioni l'activitat de bombament.

L'abril del 2006 ja es van fer bufetes artificials a partir de cèl·lules cultivades en laboratori, en el que es coneix com a enginyeria de teixits, però mai s'havia aconseguit una cosa tan complexa com fer bategar un cor preparat en un laboratori. Si la cosa funciona es podrien solucionar dos dels principals obstacles dels trasplantaments: el rebuig i la falta d'òrgans.
Anar al contingut