Sanà

Un governador, un alt comandant militar i seixanta oficials més s'uneixen a la revolta contra el president del Iemen

Onada de desercions polítiques al Iemen. El governador d'Aden, la segona ciutat més important del país, ha dimitit en protesta per la repressió de la revolta, que divendres va causar 52 morts. Hores abans, un alt comandament militar, el general Mohamed Ali Mohsen al-Ahmaral, comandant de la primera divisió blindada, s'ha afegit a la revolta contra el president Ali Abdallah al-Salih, juntament amb una seixantena d'oficials militars més. El general, precisament germanastre d'Al-Salih, ha acusat el cap d'Estat de reprimir manifestacions pacífiques i d'abocar el país a la guerra civil. Aquesta nova deserció passa l'endemà que el president iemenita va destituir el govern després de la renúncia de diversos ministres en protesta per la repressió de la revolta.

Actualitzat
El comandant de la primera divisió blindada s'ha afegit a la revolta contra el règim del germanastre, el president Al-Salih, que fa 32 anys que és al poder. En un missatge de vídeo difós per Al-Jazeera, Ali Mohsen ha donat suport "a la revolució del poble i les seves peticions" i ha acusat el cap d'Estat de reprimir manifestacions pacífiques i d'abocar el país a la guerra civil.

El general, originari d'una de les tribus més influents, ha renunciat al càrrec juntament amb dos alts militars i una seixantena d'oficials militars iemenites més. Ali Mohsen ha denunciat: "L'opressió contra els manifestants pacífics reunits en les places de les províncies del país han provocat una crisi que ha augmentat dia a dia i que ha abocat el país a les portes d'una guerra civil". Per això, ha assegurat que enviaran les seves tropes a protegir els manifestants.

Hores després, el governador d'Aden ha presentat una renúncia al càrrec. Les desercions arriben l'endemà que el president iemenita va destituir el govern després de la renúncia de diversos ministres en protesta per la violenta repressió de la revolta pacífica popular contra el règim. Entre els dimissionaris, els ministres de Turisme, d'Afers Religiosos i de Drets Humans, l'ambaixador iemenita a les Nacions Unides, així com 17 diputats i responsables governamentals.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha condemnat, per la seva banda, l'ús de foc real en la repressió de les protestes al Iemen.

Coincidint amb això, l'exèrcit iemenita ha informat de combats al nord, a prop de la frontera amb l'Aràbia Saudita, entre els rebels xiïtes i les forces regulars amb un balanç de vint morts.

Les revoltes populars no s'aturen. Aquest diumenge, centenars de persones es van concentrar a prop de la universitat de Sanà, el centre de la revolta, per participar en els funerals dels 52 manifestants morts, a trets, divendres.

Ara bé, no hi ha consens en el nombre de víctimes entre els manifestants de divendres. El ministre d'interior iemenita, Muttahar al-Masri, ha dit que aquestes protestes antigovernamentals han provocat un total de 25 persones mortes a trets, lluny de les xifres dels doctors, que situen el nombre de persones mortes en, almenys, 42.

Muttahar al-Masri també ha comunicat que s'està discutint sobre la possibilitat d'efectuar un toc de queda i aplicar altres mesures que puguin prevenir qualsevol empitjorament de la situació al Iemen.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut