L'ictus causa lesions en zones del cervell
L'ictus causa lesions en zones del cervell

Un gel aplicat al cervell permet que ratolins que han tingut un ictus es recuperin

Xavier DuranActualitzat

L'aplicació d'un gel ha permès regenerar les neurones i els vasos sanguinis danyats en ratolins que havien tingut un ictus. Es tracta d'un enfocament totalment nou per intentar revertir les conseqüències d'aquests accidents vasculars.

Aquest és el resultat d'una recerca que han fet quatre investigadors nord-americans i que han dirigit S. Thomas Carmichael, catedràtic de Neurologia a la Universitat de Califòrnia a Los Angeles (UCLA), i Tatiana Segura, fins fa poc professora de Química i Enginyeria Biomolecular a la mateixa institució i ara a la Universitat de Duke. El treball s'ha publicat a la revista "Nature Materials".

L'ictus o accident vascular cerebral, conegut també com a embòlia cerebral, vessament cerebral o, popularment, atac de feridura, és un episodi agut provocat per l'alteració de la circulació sanguínia. Això produeix la mort de les neurones afectades i provoca un dèficit en el control de les extremitats que depèn de l'àrea cerebral afectada i del volum que abasta la lesió. Hi ha símptomes que precedeixen un ictus i quan es presenten cal actuar amb rapidesa.

Notícia relacionada: Hi ha més ictus pocs dies després d'un pic de contaminació

A diferència d'altres òrgans o teixits, el cervell té una capacitat limitada per recuperar-se després d'un ictus. El teixit que mor s'absorbeix i deixa una cavitat sense neurones ni vasos sanguinis.

Amb l'objectiu d'estudiar mètodes per regenerar els teixits, Segura va crear un gel que imités algunes propietats del teixit cerebral per injectar-lo en aquesta cavitat. El gel conté molècules que estimulen el creixement dels vasos sanguinis. També porta una substància antiinflamatòria, perquè la inflamació impedeix el creixement de nous teixits.

Setze setmanes després, el cervell dels ratolins tenia nou teixit i noves connexions neuronals. A més, les seves capacitats motores van millorar.

El mecanisme per això darrer no està clar, però Segura apunta que potser les noves cèl·lules funcionen o bé el nou teixit crea un entorn favorable perquè neurones veïnes augmentin el seu rendiment.

Notícia relacionada: Descoberts nous factors genètics que influeixen en el risc d'ictus

Segons els autors, els resultats positius indiquen que el nou enfocament es podria aplicar d'aquí un temps a humans. La recerca havia estat dissenyada per revertir els efectes durant el període immediatament posterior a l'ictus. El següent pas és aplicar el mateix mètode després d'un període més llarg.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
Anar al contingut