Dallas

Un franctirador mata cinc agents de policia i fereix nou persones més a Dallas

L'autor del tiroteig de Dallas ha estat identificat com a Micah X. Johnson, un reservista de vint-i-cinc anys que ha resultat abatut

RedaccióActualitzat

L'autor del tiroteig al centre de Dallas, que ha acabat amb cinc agents de la policia morts, set de ferits i dos civils més amb ferides de bala, hauria pogut actuar sol.

Segons la policia, l'home, identificat com a Micah X. Johnson, de vint i cinc anys, era un reservista, i hauria explicat que estava furiós per la violència policial contra les minories i que tenia intenció de "matar agents blancs".

Davant la negativa a entregar-se, la policia ha enviat al sospitós un robot amb una bomba, amb què l'han abatut. Aquest és el primer atac massiu i premeditat de la història recent als Estats Units contra policies.

El franctirador estava situat dalt de l'edifici El Centro, al centre de Dallas, a tocar del carrer on van assassinar a trets el president John Fitzgerald Kennedy.

Segons els responsables policials, l'atacant hauria preparat una emboscada per matar el màxim nombre d'agents, i la majoria dels morts i dels ferits han estat tirotejats per l'esquena.

Atrinxerat en un aparcament

La policia ha intentat negociar amb ell durant hores, però l'home ha continuat disparant contra els agents.

Segons explica la policia, el sospitós ha assegurat que "la fi s'acosta" i ha amenaçat que mataria més policies. Finalment, davant la negativa del sospitós a entregar-se, la policia li ha enviat un robot amb una bomba, amb què l'han abatut.

 

L'assaltant assegurava que havia col·locat diversos artefactes explosius a l'edifici i també en altres punts de la ciutat. La policia ha acordonat una àmplia zona al voltant dels edificis on hi ha hagut el tiroteig i ha descartat que hi hagués explosius.

"Matar policies blancs"

Segons la policia, l'home ha explicat que estava furiós per la violència policial contra les minories i que volia "matar policies blancs".

David Brown, cap de la policia de Dallas, ha explicat que l'home estava molest pels casos de violència policial.

"El sospitós ha dit que estava molest amb els recents tirotejos de policies. Que estava molest amb els blancs."

Brown demana que s'acabi "la divisió entre policia i ciutadans".

Primer atac massiu contra policies

Aquest és el primer atac massiu i premeditat de la història recent contra policies als Estats Units.

 

Els trets han començat després dels enfrontaments de la policia amb un grup de manifestants que protestaven per la mort dimecres de dos joves afroamericans per trets de la policia a Louisiana i a Minnesota.

 

Condemna d'Obama

Els fets han coincidit amb la visita de Barack Obama a Europa per participar avui en la cimera de l'OTAN a Varsòvia. El president dels Estats Units ha qualificat els fets de repulsius.

"Ha estat un atac odiós, calculat i menysprecable contra les forces de l'orde. La policia de Dallas estava fent la seva feina, garantint la seguretat de la gent durant una protesta pacífica. Ell que ha passat avui és un recordatori dels sacrificis que els policies fan per nosaltres."

Obama també ha vinculat indirectament els fets al debat sobre l'accés a les armes als Estats Units i a un sistema de justícia que acaba penalitzant els negres.

"També sabem que quan la gent té accés a armes poderoses, malauradament, atacs com aquests són més mortífers i més tràgics."

Sospitós per error

La policia de Dallas ha publicat la imatge d'un suposat sospitós del tiroteig i ha demanat la col·laboració ciutadana per trobar-lo. L'home s'ha presentat voluntàriament davant la policia i ha estat exculpat després de declarar. Poca estona després, l'home ha aparegut davant les càmeres d'una televisió nord-americana i ha dit que ell no tenia res a veure amb l'atac als policies.

Dolor i ràbia per la violència policial

A més de la de Dallas, la mort dels dos joves afroamericans a mans de la policia ha fet que es convoquin més protestes i manifestacions espontànies en altres ciutats i estats.

Abans dels incidents d'aquesta matinada, Barack Obama havia mostrat la seva preocupació. Pel president nord-americà, la violència policial no afecta només la comunitat afroamericana dels Estats Units, sinó que és un afer que afecta tota la societat, i tothom ha de fer una reflexió sobre aquest problema.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut