Fragment de model de testosterona, una de les hormones que inhibeix l'apalutamida (Wikimedia Commons)
Fragment de model de testosterona, una de les hormones que inhibeix l'apalutamida (Wikimedia Commons)

Un fàrmac contra el càncer de pròstata obté bons resultats en una prova clínica

Gairebé triplica el temps de supervivència sense metàstasi dels malalts

Xavier DuranActualitzat

La metàstasi -expansió del tumor per altres parts del cos- és una de les principals causes de mort en homes amb càncer de pròstata. Un fàrmac contra el càncer de pròstata que es troba en desenvolupament ha obtingut resultats molt positius en una prova clínica. L'apalutamida s'ha demostrat efectiva en pacients amb risc elevat de patir metàstasi.

Un equip nord-americà publica els resultats al "New England Journal of Medicine". Es tracta d'un assaig clínic en fase 3, una de les últimes etapes per demostrar l'eficàcia i la seguretat d'un fàrmac.

L'estudi es va fer amb un grup de 1.207 pacients amb càncers que havien mostrat resistència després de rebre tractament entre un i tres anys. Uns dos terços (806) van rebre l'apalutamida i la resta (401), un placebo. El mètode era el de doble cec, és a dir, que ni els pacients ni els metges sabien qui rebia el fàrmac i qui rebia placebo, per evitar interpretacions subjectives.

Els resultats indiquen que el temps de supervivència dels pacients sense patir metàstasi era gairebé el triple entre els que van rebre medicació: 40,5 mesos contra 16,2 mesos de mitjana. Això es considera un resultat molt significatiu sobre l'efectivitat de l'apalutamida.

L'apalutamida pertany a la segona generació dels inhibidors dels andrògens, que bloquegen aquestes hormones masculines i així actuen contra la proliferació de les cèl·lules canceroses. Es creu que l'apalutamida serà un fàrmac més efectiu que alguns dels actuals i que tindrà menys efectes secundaris.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut