Catalunya

Un expert italià constata que la màfia italiana opera a Barcelona i la Costa Brava

Catalunya, i en especial Barcelona i la Costa Brava, són cada vegada més un nucli important per a la màfia italiana, segons ha assegurat en una entrevista amb TV3 un dels màxims experts en la matèria. Francesco Forgione ha fet un estudi exhaustiu d'on i com estan instal·lades les famílies mafioses italianes al món. Aquest professor universitari denuncia que a Catalunya els és fàcil perquè el control, aquí, és més dèbil. Forgione n'ha parlat amb Vicenç Lozano, redactor especialista en crim organitzat a Itàlia.

Actualitzat
Francesco Forgione, professor universitari, ha aconseguit amb l'obra "Mafia export" un minuciós i detallat estudi de la colonització global de les màfies italianes. Per primer cop, i a partir de detencions i expedients judicials, ha elaborat un mapamundi en què figura Espanya, i Catalunya, com un dels territoris més propicis per a la Cosa Nostra, la Camorra napolitana i la N'dranghetta calabresa.

"La Camorra ha privilegiat sobretot Barcelona i aquesta àrea. Però a Catalunya, a Barcelona hi ha presents clans de la N'dranghetta calabresa. Sobretot a l'àrea del port, el clan dels Piromanli. Piromanli és un dels més importants caps de la màfia calabresa i controla la zona de Gioia Tauro, que és el port més gran del Mediterrani", ha afirmat en una entrevista amb TV3. 

Forgione destaca la importància que té aquest enclavament: "Pel port de Gioia Tauro passen 3.600.000 contenidors a l'any. L'Estat italià en controla entre 1.000 i 1.500. No és un port; és un port franc. Controlar Gioia Tauro i tenir una connexió al port de Barcelona és una de les condicions per controlar rutes importants, no només de la droga, sinó de tots els tràfics il·lícits."

El professor creu que "està molt clar que les màfies prefereixen invertir aquí els seus capitals perquè saben que aquí no hi ha la mateixa llei que a Itàlia, que els pot detenir preventivament. A Itàlia, controlen el territori i, a Espanya, renten els diners bruts". I alerta que "quan arriben els diners dels mafiosos no cal oblidar que arriben els mafiosos". "I hem de combatre aquests mafiosos i confiscar-los els seus diners", ha afegit.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut