San Fernando de Henares

Un exconseller de Bankia va dir a Rato que tindria "greus conseqüències" usar la targeta "black"

Es tracta de Francisco Verdú, que aquest matí ha declarat que Rato "es va enfadar bastant" quan va rebutjar la targeta que li va lliurar l'expresident de l'entitat

RedaccióActualitzat

La sessió d'aquest dimarts del judici de les "black" ha començat amb retard i enmig de les diferències entre el tribunal i les defenses per la compareixença de testimonis. En el primer interrogatori, l'exconseller delegat de Bankia Francisco Verdú, un dels pocs directius que no va utilitzar la seva targeta, ha assenyalat que havia advertit de la seva irregularitat la cúpula de l'entitat financera. Concretament, Verdú ha declarat que l'exministre i expresident de l'entitat Rodrigo Rato "es va enfadar bastant" quan va rebutjar la targeta opaca que aquest li va lliurar, ja que el seu ús, ha dit l'exconseller, podia comportar conseqüències:

"En la meva conversa amb Rato li vaig manifestar que és una mala praxi, que no l'havia vist mai, i que podia tenir greus conseqüències. A més, li vaig dir de manera més personal: ' Rodrigo, et dic que no facis servir aquestes targetes. Si ho fas per assumptes personals, saltes als papers'."

Francisco Verdú, que ha comparegut en qualitat de testimoni, diu que li va comentar a l'exministre que aquesta targeta no formava part de la seva retribució perquè no estava inclosa en el seu contracte. I Rato li va dir, segons Verdú: "Queda-te-la i t'ho penses.". L'exconseller ha reconegut que mai va arribar a obrir el sobre que li va donar el llavors president de Bankia i ha afegit que el va deixar en un calaix i que després el va tornar a Recursos Humans.

L'exconseller també ha dit que Rato "estava preocupat des de feia mesos" per les conseqüències del decret Guindos, que limitava la retribució dels executius d'empreses que havien tingut ajuda pública. Rato va disposar, segons Verdú, d'aquest sistema de targetes de crèdit per a "despeses sense justificar."

L'auditoria assenyala l'exdirector general Sánchez Barcoj com a gestor de les "black"

L'auditor de Bankia, Iñaki Azaola, que ha declarat com a testimoni, ha assegurat que l'exdirector general Ildefonso Sánchez Barcoj era qui sol·licitava l'emissió d'aquestes targetes. Azaola ha explicat que la investigació ha demostrat que Sánchez Barcoj donava instruccions a les secretàries perquè encarreguessin les "black" que després lliuraven als usuaris. L'auditor ha subratllat que les targetes opaques de CajaMadrid no tenien l'autorització de cap altre òrgan intern de l'entitat i que "estaven al marge" del circuit o procediment ordinari.

Aquest dilluns van declarar l'exsecretari del consell d'administració Enrique de la Torre, a qui tothom fins ara assenyalava com la persona que repartia les targetes, un aspecte que va negar. De la Torre va afirmar que les targetes només eren per a despeses de representació i no eren part del salari. Per la seva banda, l'exdirector de la fundació de l'entitat i excap de la Casa del Rei Rafael Spottorno va explicar que eren per a despeses personals, un argument que va abonar un representant dels sindicats en la seva declaració.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut