Londres

Un estudi situa el límit de la longevitat humana en els 115 anys

L'informe, que publica "Nature", posa de relleu que la longevitat humana s'ha estancat en les últimes dècades i que pràcticament no s'ha sobrepassat el límit dels 115 anys al qual es va arribar a finals del segle XX

RedaccióActualitzat

Un estudi qu publica la revista "Nature" posa de manifest que la longevitat humana s'ha estancat en les últimes dècades i situa al voltant dels 115 anys el límit de la vida humana.

L'informe constata que, des de començaments del segle XX, la longevitat es va anar incrementant. La tendència es va mantenir a l'alça fins que, a la dècada dels 90, es va començar a estabilitzar. Des d'aleshores, només en casos comptats s'ha sobrepassat el llindar dels 115 anys.

Per això els científics conclouen que el límit natural de l'esperança de vida ronda els 115 anys. Excepcionalment, pot ser superior, com va passar en el cas de la francesa Jeanne Calment, que té el rècord demostrat de longevitat i que va morir el 1997, amb 122 anys. Els experts diuen, però, que la possibilitat que una persona visqui més de 125 anys és de menys d'una entre 10.000.

La persona viva més vella del món, amb una edat certificada pel Grup Internacional de Recerca Gerontològica, és Emma Morano, una italiana de 116 anys i 311 dies. Queda lluny encara del rècord de Calment.

L'estudi s'ha fet a partir d'una base de dades internacional, que registra la longevitat a 38 països. El límit de longevitat es mantindrà estable, diuen els experts, llevat que s'intervingui en la genètica humana. En el cas de cucs, ratolins i mosques als quals s'ha suprimit gens responsables del creixement, ja s'ha detectat un augment dels anys de vida, però els experiments s'han fet en un entorn controlat, sense els condicionants externs que influeixen en el dia a dia.

Per cert, Espanya és el segon estat del món amb més longevitat després del Japó, i en els últims quinze anys Catalunya ha triplicat la població centenària.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut