Barcelona

Un estudi internacional qüestiona que augmentar el nivell de colesterol bo rebaixi el risc d'infart

Un estudi en què ha participat l'Institut Municipal d'Investigació Mèdica ha demostrat que tenir els nivells del que coneixem com a colesterol bo alts no disminueix el risc de tenir un infart. És per això que posa en dubte els tractaments que s'estan utilitzant, ja sigui a través de fàrmacs o senzillament de promoció d'hàbits saludables, per augmentar els nivells del colesterol bo. El que cal, diuen, és mantenir a ratlla el dolent.

RedaccióActualitzat
Des de fa molts anys se sap que l'HDL, el conegut com a colesterol bo, s'associa a un menor risc de tenir un infart de miocardi agut.

Després d'estudiar més de 115.000 casos, un equip d'investigadors internacional ha arribat a la conclusió que aquesta relació no és causal. I que apujar els nivells de colesterol bo no implica una disminució del risc d'infart. Aquests resultats qüestionen l'efectivitat de les intervencions en estils de vida o fàrmacs que no aconsegueixen un colesterol bo de qualitat.

Roberto Elosua, un dels investigadors de l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, precisa que "aquesta qualitat la podem mesurar tenint en compte la seva capacitat per transportar el colesterol des de les cèl·lules, on es diposita, fins al fetge, on s'elimina. I aquesta capacitat de transport no necessàriament està relacionada amb la quantitat d'HDL sinó amb aspectes més funcionals, més qualitatius que, avui dia, no estem mesurant i que probablement siguin els que causen la malaltia".

I és què el colesterol bo té la capacitat de netejar les parets arterials de dipòsits de colesterol dolent i arrossegar-lo fins al fetge, per eliminar-lo.

Actualment, hi ha dos grups de fàrmacs que, després de moltes investigacions, havien resultat eficaços per augmentar els nivells de colesterol bo.

Els autors de l'estudi recomanen investigar a partir d'ara en la qualitat, més que no en la quantitat de l'HDL, i buscar noves intervencions que disminueixin el colesterol dolent, una rebaixa que sí que està directament associada a un menor risc d'infart de miocardi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut