Barcelona

Un estudi experimental aconsegueix parar la progressió del Parkinson en un tipus de teixit

De moment, l'avenç s'ha fet al laboratori, però els científics del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona treballen per poder-lo traslladar als pacients.

RedaccióActualitzat
Avenç important en la investigació sobre el Parkinson, tot i que encara està en una fase experimental i embrionària. Científics del Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona han aconseguit, en estudis de laboratori, parar la progressió de la malaltia en un tipus de teixit malalt.

L'equip que dirigeix Juan Carlos Izpisúa al Centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, en col·laboració amb el Salk Institute de de Califòrnia, ha aconseguit aturar parcialment el deteriorament de les cèl.lules neuronals en malalts de Parkinson que tenen una mutació genètica concreta, i han vist com això atura la progressió de la malaltia. Un descobriment que s'ha fet reprogramant cèl.lules de la pell de malalts de Parkinson en cèl·lules neuronals per observar què passa en el procés d'envelliment cel·lular.

Segons ha explicat Izpisúa, la correcció s'ha fet "fora de la persona" i per això el següent pas ha de ser "tornar-les a introduir" al cos. "Al laboratori, aquestes cèl·lules ja no estan malaltes, ja no tenen aquestes alteracions, i podriem pensar que en introduir-les al pacient passaria el mateix, jo entenc que serà així", ha afegit.

La revista "Nature" ha publicat els resultats d'aquesta investigació, que també ha permès descobrir el compost químic que repara l'embolcall del nucli de les cèl·lules neuronals. Aquesta alteració, que no se sap si causa el Parkinson o n'és una conseqüència, es pot revertir.

"Hem trobat un compost químic que reverteix l'acció d'aquest gen que està mutat, bloqueja tots els fenotips i totes les alteracions que aquest gen fa normalment. I el resultat és espectacular, perquè la cèl·lula torna a tenir la membrana totalment recuperada", ha remarcat.

Izpisúa encara no s'atreveix a posar una data per poder provar el fàrmac en el pacients que presenten aquesta mutació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut