El director general d'Ampans, Toni Espinal; el president d'Ampans, Sebastià Catllà; i el director de Qualitat, Jordi Mir. 21 de setembre d…
El director general d'Ampans, Toni Espinal; el president d'Ampans, Sebastià Catllà; i el director de Qualitat, Jordi Mir. 21 de setembre de 2018. (Horitzontal)

Un estudi demostra que l'entitat bagenca Ampans ha generat un valor social de 112 MEUR en els darrers dos anys

ACN Santpedor.-La fundació Ampans, que treballa per les persones amb discapacitat intel·lectual del Bages, ha generat un valor social de 112 milions d'euros en els darrers dos anys (54,9 MEUR el 2016 i 57,1 MEUR el 2017). Aquest és el resultat de l'estudi que ha elaborat la Universitat de Deusto i el Grup Empresarial d'Economia Social (Clade) a partir d'una metodologia innovadora. En concret, l'estudi demostra que per cada euro que l'entitat va destinar l'any 2017 al conjunt de la seva acció, el va transformar en 1,82 euros de valor per a la societat, mentre que al 2016 el retorn va ser d'1,80. El director d'Ampans, Toni Espinal, ha explicat que l'elaboració de l'estudi ha suposat un "exercici de transparència" i considera que, en un futur, quan aquesta pràctica es generalitzi a la resta d'entitats socials, "pot tenir molt d'interès pels finançadors públics o privats per valorar quin retorn té per a la societat cada euro que inverteixen en una entitat o projecte concret".

Ampans ha presentat aquest divendres el resultat del càlcul del Valor Social Integrat, una metodologia que expressa en euros el valor que l'entitat sense ànim de lucre genera a la societat. A partir de la valoració que aporten diferents grups d'interès -discapacitats, famílies, proveïdors, clients, societat, etc-, la Universitat de Deusto i el Grup Empresarial d'Economia Social (Clade) han desenvolupat una metodologia innovadora per calcular aquest valor social.Segons els resultats de l'estudi, per cada euro que Ampans va destinar l'any 2017 al conjunt de la seva acció, el va transformar en 1,82 euros de valor per a la societat. Així, l'estudi conclou que Ampans genera un valor social de 57 MEUR, una xifra que gairebé dobla la del seu pressupost. Entre les variables socials que s'han tingut en compte per quantificar el valor social d'Ampans, hi ha, per exemple, les hores de formació que l'entitat ha destinat als estudiants que fan pràctiques a l'entitat; les aparicions als mitjans de comunicació; o l'atenció que es dona a les famílies dels usuaris. Alhora, l'estudi també té en compte els valors econòmics com els sous dels treballadors, els proveïdors, els clients o els impostos.Segons la fundació bagenca, aquest estudi es troba entre els primers intents de càlcul del valor social que s'han fet tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat. En aquest sentit, el director general d'Ampans, Toni Espinal, creu que cada cop seran més les entitats del tercer sector que se sumin a aquesta iniciativa i considera que aquest projecte es permet "disposar de dades de valor que ens permetin fer propostes de millora".

Anar al contingut