Badalona

Un estudi de Can Ruti comprova que fins a un terç dels joves que tenen un infart són consumidors de cocaïna

Investigadors de Can Ruti han fet un estudi que demostra que fins a un terç dels joves que tenen un infart són consumidors d'aquesta droga

RedaccióActualitzat

Consumir cocaïna multiplica per quatre les probabilitats de morir de les persones que tenen un infart. Però aquesta droga no solament complica els atacs de cor, sinó que els pot desencadenar. Un equip de l'hospital de Can Ruti ha comprovat que és un factor de risc: fins a un terç dels joves que tenen un infart són consumidors de cocaïna.

Des del 2001, un equip de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Can Ruti, ha seguit els pacients de menys de 50 anys que ingressaven amb infart de miocardi o angina de pit. I han demostrat que aquestes síndromes coronàries agudes en edats joves tenen moltes vegades una relació directa amb el consum de cocaïna.

Per això consideren imprescindible que es pregunti sobre el consum de cocaïna al pacient que ingressa amb infart i que se li faci una anàlisi d'orina per comprovar si n'ha consumit. A Europa, algunes guies per a especialistes ja ho recullen. A més, hi ha el perill que administrin al malalt fàrmacs amb interaccions, o incompatibles, amb aquesta droga.

Els investigadors de Can Ruti han trobat que una tercera part dels pacients de menys de 30 i prop d'una quarta part dels menors de 40 amb infart havien consumit cocaïna. I, en aquests pacients, els infarts afecten una zona més gran i hi ha més possibilitats de complicacions hospitalàries, cosa que fa augmentar la mortalitat fins a quatre vegades.

I el risc no es limita als consumidors habituals: una ratlla ocasional en una persona susceptible li pot causar un espasme a les artèries del cor, suficient perquè acabi tenint un infart o una angina de pit.

La Marató de TV3 d'aquest any, dedicada a les malalties del cor, aprofundirà en aquesta perillosa relació entre cocaïna i infarts.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut