Madrid

Un estudi conclou que un 71% dels dinosaures encara estan per descobrir

Almenys el 71% dels diversos gèneres de dinosaures no aviaris que van existir encara estan per descobrir. Aquesta és la conclusió de l'estudi que publica l'últim número de la revista "PNAS". Segons l'anàlisi més actualitzada feta fins ara, s'estima que hi va haver 1.850 dinosaures, dels quals només se n'han descrit 527. Segons l'estudi, que subratlla l'acceleració dels descobriments sobre els dinosaures de la dècada passada, caldrà esperar encara entre 60 i 100 anys per arribar a trobar el 75% dels gèneres que encara es desconeixen, i entre 100 i 140 anys per arribar al 90%.

Actualitzat

Els autors de l'estudi més acurat fet fins ara sobre l'evolució del descobriment de dinosaures en les últimes dècades han assenyalat que les seves estimacions sobre quants anys falten per arribar a conèixer tots els gèneres d'aquests animals extingits podrien ser "relativament altes". De fet, creuen que alguns dinosaures podrien haver desaparegut sense deixar evidències fòssils, cosa que impossibilitaria que mai siguin descoberts.

A més, s'ha explicat que en els últims deu anys hi ha hagut una "extraordinària activitat descobridora" a la Xina i l'Argentina, ja que s'ha aconseguit identificar fins a 32 gèneres nous.

Els autors de l'estudi han fet servir un mètode estadístic conegut com l'ACE per establir les seves prediccions. El sistema, que significa "Abundance-based Coverage Estimator", es va idear per comptabilitzar les dades completes del registre de fòssils.

El treball vol aprofundir a més en un dels debats més encesos entre paleontòlegs des de fa anys: si els dinosaures es trobaven en decadència durant els últims deu milions d'anys del període cretàcic, l'últim abans de la seva extinció definitiva. De moment, els investigadors no han trobat evidències que la seva diversitat estigués afectada al final del cretàcic. L'estudi suggereix que aquests animals no estaven en decadència, tot i que la diversitat coneguda va disminuir durant l'últim estadi del període cretàcic, la diversitat estimada es va mantenir estable.

Anar al contingut