Un nadó acabat de néixer.
Per a l'estudi s'han fet servir dades de certificats de naixement per construir mesures de salut dels nounats.
Barcelona

Un estudi conclou que en èpoques en què la taxa d'atur és més alta millora la salut dels nounats

Més temps per cuidar-se i menys estrès laboral són algunes de les claus que permeten arribar a la conclusió d'aquest estudi

RedaccióActualitzat

La salut dels nounats és significativament millor quan la taxa d'atur és més alta. És la conclusió d'una investigació de la professora del Departament d'Economia i Empresa de la Universitat Pompeu Fabra Llibertat González-Luna que pretenia conèixer els efectes de la crisi econòmica sobre la salut dels nadons.

González-Luna i Ainhoa Aparicio, investigadora del Collegio Carlo Alberto de Torí, es van plantejar com a hipòtesi de partida que l'empitjorament de la situació econòmica podria estar afectant la salut de les embarassades, fos per una pitjor nutrició o per un augment dels nivells d'estrès, i això al seu torn podria perjudicar els nadons des del naixement.

La seva sorpresa va ser veure que en èpoques en què la taxa d'atur s'elevava, millorava la salut neonatal. Per què? Hi ha diverses explicacions, per exemple que la salut de les embarassades millora sense treballar ja que es tradueix en més temps per cuidar-se, més àpats casolans, més exercici, més visites al metge o menys estrès laboral.

Per a l'estudi, les autores han utilitzat les dades de l'Enquesta de Població Activa espanyola per calcular la taxa de desocupació entre 1980 i 2010 per províncies. A més, han utilitzat les dades de certificats de naixement per construir mesures de salut dels nounats, com el pes en néixer, la prematuritat o la mortalitat neonatal, també per províncies i anys.

Anar al contingut