València

Un estudi certifica que els escacs són un bon remei per combatre la pèrdua de memòria

Peó a E4 és una manera valenta de començar una partida d'escacs i, pel que sembla, també és un mètode per conservar la memòria. Un estudi de l'Hospital Universitari de València certifica que els escacs són un bon esport per fer treballar les connexions neuronals i activar així la memòria. L'esperançadora investigació ha seguit un grup d'avis que un any després de començar a practicar escacs han millorat les seves aptituds memorístiques. Segons els investigadors, no es tracta d'una recepta universal, però sí d'un bon tractament que fins i tot pot ser una bona teràpia de prevenció per a malalties com la de l'Alzheimer.

Actualitzat
Un estudi de l'Hospital Universitari de València certifica que els escacs són un esport mental que serveix per activar la memòria i la capacitat cognitiva, no només dels joves, sinó també de jubilats i ancians.

Un grup d'investigadors que treballava sobre els típics problemes de pèrdua de memòria que comporta l'edat van apostar pels escacs per frenar aquesta degeneració cognitiva en persones d'entre 55 i 87 anys, i van decidir fer un estudi amb 120 usuaris d'origen social i econòmic divers de quatre centres especialitzats en atenció a gent gran. Els van dividir en dos grups de seixanta persones. Els primers assistien a un curs setmanal d'escacs durant un any. Els segons, l'anomenat grup de control, feien altres activitats d'oci que requereixen menys esforç mental.

Al cap d'un any, els que no havien seguit les classes d'escacs no van millorar les seves prestacions mentals. En canvi, el 65% dels que van assistir a les lliçons van veure com augmentava el seu rendiment cognitiu, en alguns casos de manera espectacular. Segons la neuropsicòloga Alma Bueno, investigadora del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari, la majoria van millorar les seves funcions visioespacials i la seva rapidesa mental i, en general, eren menys lents a l'hora de processar la informació que rebien.

Segons els implicats, els escacs van ser un entrenament que podien extrapolar a la resta de la seva vida. A més, emocionalment van obtenir uns resultats molt positius. Els avis expliquen que després del curs se sentien més autònoms i amb menys dependència del seu entorn familiar.

En vistes dels resultats d'aquest estudi, la Conselleria d'Acció Social del País Valencià ha decidit introduir els escacs com a teràpia per mantenir activa la ment dels avis en els seus centres d'atenció a persones grans.

Una teràpia per a l'Alzheimer?

El repte ara és veure si els escacs també poden ajudar les persones afectades per algun tipus de demència i deteriorament cognitiu lleu. Els investigadors ja alerten que en aquests casos la teràpia pot tenir una aplicació menys important, ja que és una activitat intensa que requereix molta concentració. En aquest cas, el tractament funcionaria més com a prevenció d'una malaltia com per exemple l'Alzheimer.

En aquest sentit, la doctora Alma Bueno destaca que el que cal per tenir una ment jove és exercitar-la, i reconeix que cada cop hi ha més avis que acudeixen a la consulta amb una consola de videojocs carregada amb el famós "Brain Training" per activar el seu cervell. Bueno afirma que "s'ho prenen com anar al gimnàs, i després veuen que obtenen els seus beneficis".
Anar al contingut