Barcelona

Un estudi alerta que les pastilles d'èxtasi cada vegada són més fortes i perilloses

Les pastilles d'èxtasi que corren pel mercat actual són cada cop més perilloses i superen els 100 mil·ligrams de MDMA. Doblen la xifra mitjana de 2009. Tal com adverteix el projecte Energy Contro,l els riscos de les drogues van més enllà de les substàncies mateixes, ja que cada vegada són més les píndoles que s'adulteren.

RedaccióActualitzat

Les pastilles d'èxtasi són cada cop més fortes, i per tant, més perilloses. Així ho alerta l'ONG Asociación Bienestar y Desarrollo (ABD) que, des de fa 17 anys, es dedica a informar els consumidors de la composició de les drogues.

ABD, ha encarregat un projecte que ha anomenat Energy Control a favor de la reducció de riscos en el consum de drogues. Les anàlisis del projecte conclouen que s'ha detectat un augment de la quantitat d'èxtasi en les pastilles que es venen. Avui en dia, el 65% de les píndoles del mercat analitzades superen els 100 mil·ligrams de MDMA -principi actiu de l'èxtasi-, el doble que el 2009. Un grup important d'aquestes sobrepassa els 200 i en el cas d'una pastilla amb forma de calavera arriba als 270 mil·ligrams d'èxtasi.

Pel que fa a la cocaïna, l'estudi alerta que en un 72,9 % dels casos s'ha vist manipulada i tan sols en un 8,9 % s'ha trobat en estat de puresa. L'ONG s'ha mostrat preocupada per l'alta presència d'adulterants tòxics en la cocaïna com el levatimol, un fàrmac parasitari present en el 50% de les mostres, o la fenacetina, un analgèsic retirat del mercat, en el 44%.

Energy Control recorda que els riscos de les drogues van més enllà de les substàncies, ja que cal tenir en compte l'adulteració. Malgrat que la droga en el seu estat pur pot ser altament perjudicial, la coordinadora d'Energy Control, Núria Calzada, ha manifestat que les substàncies adulterades poden comportar efectes inesperats en no saber-se'n la composició. Moltes vegades es tracta simplement de cafeïna, però en altres casos són drogues noves que es barregen amb la cocaïna, l'èxtasi o l'"speed".

Energy Control va recollir 1.834 mostres i ha contactat amb 1.029 usuaris en el seu servei estacionari o en espais recreatius, on se'ls informava de la composició de la substància que es disposaven a prendre. L'estudi mostra que un 80 % dels usuaris del servei d'anàlisis són homes d'una mitjana de 25 anys.

Encara que l'estudi reconeix les seves limitacions a extrapolar les dades recollides per Energy Control a Catalunya, sí que assegura que pot ser "representatiu", ja que aporta una aproximació de la composició i de quines són les drogues més consumides en el territori català.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut