Madrid

Un estudi alerta que Espanya no s'està adaptant a la fi del "boom" de la construcció a Europa

El boom de la construcció a Europa s'acosta al final i es preveu un alentiment del mercat immobiliari a partir de l'any que ve. Els experts alerten que Espanya, on la construcció ha estat un dels pilars del creixement econòmic en els últims anys, no s'està adaptant al final de cicle. Aquesta és l'advertència, no gaire encoratjadora, que fa un estudi econòmic d'àmbit europeu elaborat per la consultora Standard and Poor's. Una nova veu d'alerta que s'ha de tenir en compte i que se suma a la del comissari europeu d'Economia.

Actualitzat
La demanda de pisos a Espanya i els seus preus s'alentiran a partir de l'any que ve, però aquesta situació podria agafar de sorpresa els constructors, que no han posat el fre i, ben al contrari, continuen batent rècords a l'hora d'aixecar noves promocions. És el pronòstic de la consultora Standard and Poor's, que no és l'única que ha llençat missatges d'alerta en aquest sentit.

Fa pocs dies, el comissari europeu d'Economia advertia a Barcelona que, si no vol caure de cop, el sector ha de començar a adaptar l'oferta a la demanda. Segons Joaquín Almunia, l'evolució del sector immobiliari no es pot mantenir amb aquests ritmes de creixement de manera indefinida i, per tant, pronostica un ajustament que desitja que sigui gradual.

L'estudi va més enllà i diu que el creixement econòmic que hi ha hagut a Espanya es moderarà en els pròxims dos anys si el sector no preveu amb temps el final de cicle en el mercat immobiliari. I és que la construcció ha estat clau per a l'economia i la creació de llocs de treball en els últims anys, però segons alguns analistes ara com ara no és clar que pugui continuar.

Per Gonzalo Bernardos, professor d'economia de la Universitat de Barcelona, és molt important per a l'economia espanyola que el sector de la construcció continuï tirant del carro, però assegura que és indiscutible que amb els preus que hi ha ara en molts llocs no hi ha la suficient demanda perquè el sector de la construcció pugui exercir de locomotora de l'economia.

Una anàlisi a partir de la qual aquest economista proposa un pacte per l'habitatge entre govern i promotors immobiliaris que permeti reconvertir el futur estoc de pisos en habitatges a preus baixos destinats a joves.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut