Camerun

Un equip de científics confirma que la sida té l'origen en ximpanzés del Camerun

Noves dades sobre la sida. Un equip de científics ha confirmat que el virus VIH té l'origen en ximpanzés del Camerun i que aquests animals estan infectats amb altres virus que poden passar als éssers humans. Concretament, els investigadors han determinat que el VIH prové de la subespècie d'aquests primats anomenada Pan Troglodytes Troglodytes i que alhora poden estar infectats amb un altre virus, el de la immunodeficiència símia. Segons els experts, això alerta de la possibilitat que aquest altre virus, anomenat VIS, pugui passar a les persones. Ja fa anys que els especialistes en sida van posar sobre la taula que el VIH provenia dels ximpanzés.

Actualitzat

Un grup de científics dels Estats Units, França, el Regne Unit i el Camerun ha confirmat que el virus de la sida té l'origen en ximpanzés del Camerun. Segons publica "Science", els investigadors han arribat a aquestes conclusions mitjançant proves genètiques que s'han fet a les femtes de ximpanzés en llibertat. Aquestes investigacions també han determinat que el VIH prové de la subespècie d'aquests primats anomenada Pan Troglodytes Troglodytes, que viu a les selves del sud del Camerun.

L'altre virus d'immunodeficiència anomenat VIS (virus d'immunodeficiència simia), el més semblant a la sida, només s'havia detectat en ximpanzés en captivitat. Segons els experts, això alerta de la possibilitat que aquest altre virus, anomenat VIS, pugui passar a les persones, tot i que fins ara no se n'ha detectat cap cas.

Ja fa anys que els especialistes en sida van posar sobre la taula que el VIH provenia dels ximpanzés arran d'un estudi en animals en captivitat.

El cap de malalties infeccioses de l'Hospital Clínic de Barcelona, Josep Maria Gatell, ha destacat la importància d'aquestes troballes. I és que, tot i que alguns programes de prevenció de la malaltia han tingut resultats positius en alguns països, l'epidèmia de la sida no s'ha reduït en els últims anys. Segons xifres de l'Organització Mundial de la Salut, a finals d'any la xifra d'infectats havia arribat als 40 milions de persones, el doble del 1995. Només el 2005 també més de tres milions de persones van morir per malalties vinculades a la sida.

Anar al contingut