Quevedo, durant l'audiència amb el Rei a La Zarzuela l'abril passat (ACN)
Quevedo, durant l'audiència amb el Rei a La Zarzuela l'abril passat (ACN)
Madrid

Un diputat de Nova Canàries podria tenir la clau de la investidura

Una abstenció de Pedro Quevedo, diputat de Nova Canàries escollit en la llista del PSOE, podria ser el vot decisiu, tot i que tant ell com els socialistes neguen la possibilitat d'investir Rajoy

Actualitzat

Tot i la clara victòria del PP, els resultats de les eleccions del 26 de juny deixen un panorama pràcticament igual de fragmentat que fa sis mesos i dificulten la formació de govern. En aquest context, un home podria tenir la clau de la investidura. El diputat de Nova Canàries Pedro Quevedo, escollit en la llista del PSOE per Gran Canària, podria ser el vot decisiu per investir Mariano Rajoy com a president del govern espanyol.

Si el PSOE es manté ferm en la decisió de no facilitar la investidura de Rajoy -ni tan sols amb una abstenció- i donant per fet que el suport d'Units Podem i els independentistes bascos i catalans és impossible, el PP no té manera de sumar els vots necessaris per investir el candidat popular. Com a molt, Rajoy aconseguiria 175 vots favorables, si aconsegueix el sí de Ciutadans, Coalició Canària i el PNB. A l'altre costat de la balança, però, hi hauria també 175 vots en contra: els de PSOE, Units Podem, ERC, CDC i Bildu.

 

Com que Quevedo no forma part del PSOE, sinó que és diputat gràcies a l'acord entre els socialistes i Nova Canàries, la seva abstenció podria decantar la balança per fer Rajoy president.

Nova Canàries rebutja una investidura de Rajoy

Nova Canàries no descarta una abstenció que faciliti la investidura, però avisa que ho hauria de negociar-ho amb el PSOE. El mateix Pedro Quevedo ha explicat aquest dilluns que ara mateix "en cap cas"es planteja donar suport a una investidura de Rajoy. El diputat canari ha dit que desitja unitat d'acció amb els socialistes, de manera que una possible abstenció s'hauria d'estudiar per totes dues parts, que governen la ciutat de Las Palmas i el cabildo de Gran Canària juntament amb Podem. Tanmateix, Quevedo ha volgut deixar clar que "no seria raonable" que Espanya hagués d'anar a unes terceres eleccions.

En l'acord signat entre PSOE i Nova Canàries s'estableix que Quevedo no s'integrarà en el Grup Socialista, sinó en el Grup Mixt. A més, el diputat canari es compromet explícitament a donar suport a la candidatura de Pedro Sánchez, sense especificar quina seria la seva posició en qualsevol altre escenari.

El PSOE no ho contempla

Ferraz descarta la possibilitat que Quevedo s'abstingui. El portaveu del comitè electoral del PSOE, Antonio Hernando, ha subratllat aquest dilluns que els socialistes tenen "una coalició" amb Nova Canàries que suposa "una sèrie de responsabilitats per part de totes dues parts" i espera que "aquests acords es compliran".

Pel que fa a altres formacions que serien necessàries per facilitar un govern d'aquestes característiques, el portaveu del PNB en les darreres legislatures, Aitor Esteban, ja ha apuntat que caldria "parlar molt" i capgirar moltes dinàmiques perquè els seus diputats premessin el botó verd a una investidura del PP.

Més predisposada s'ha mostrat la diputada electe de Coalició Canària, Ana Oramas, que ha apuntat que les "Canàries podrien decidir si hi ha govern" en declaracions a la Cadena SER. En tot cas, ha apostat per "estar serens i tranquils" i observar "les actituds" dels partits que estan en disposició d'impulsar un nou executiu.

Mentrestant, el previsible candidat a la investidura, Mariano Rajoy, aposta de moment per buscar el suport del PSOE per fomar un govern estable.

Anar al contingut