Un dia per homenatjar la Terra

Els sers humans fem les activitats quotidianes en un planeta més o menys blau, un planeta amb un model de desenvolupament que fa que en necessiti uns quants de semblants per poder mantenir l'actual nivell de consum. Aquest diumenge se celebra el Dia Internacional de la Terra per conscienciar sobre els problemes de superpoblació, contaminació i biodiversitat. Reclamar un medi ambient sa, donant solucions a les noves crisis com la de l'aigua, està en mans dels nostres governants i en gran part també de cadascú de nosaltres.

Myriam CordónActualitzat
Fer servir un got d'aigua per rentar-nos les dents, apujar les finestres del cotxe per no consumir tant carburant o dutxar-nos en menys estona -i si pot ser, acompanyats, per tal d'estalviar aigua i potser estrényer llaços amb la parella-, són petits rituals que poden acabar donant la benvinguda a una nova consciència col·lectiva i a una obligada i diferent cultura pel que fa a la gestió dels recursos. Gestos que sembla que no solucionen res, però que sumats podrien donar-nos la capacitat de reconduir, juntament amb la implicació dels governants, el malbaratament ecològic planetari, un procés que no només està accelerant el canvi climàtic, sinó que ens acosta, cada vegada a més velocitat, a la destrucció de l'anomenat, ara només més o menys, "planeta blau".

Apostar per la Terra té avui un ampli ventall de possibilitats mereixedores d'atenció. Des de donar suport a alguna causa ecològica a gran escala fins a demostrar amb detalls individualment quotidians el valor i el respecte que devem a la nostra màxima font de vida. Va ser amb aquest convenciment que el promotor de la iniciativa que aquest 22 d'abril se celebra -un activista ambiental que va ser senador nord-americà, Gaylard Nelson- va aconseguir reptes tan importants com la creació als Estats Units de l'Environmental Protection Agency (Agència de Protecció Ambiental).

En la primera convocatòria d'aquesta gran festa universal, que té poc o res a veure amb reivindicacions polítiques, religions o ideologies radicals, van participar milers d'universitats, escoles i comunitats. La pressió social, com s'ha demostrat en tantes altres ocasions, va ser determinant per arrelar l'establiment de noves polítiques sobre el medi ambient, així com conferències concretes que, com la d'Estocolm, van servir per sensibilitzar els líders mundials en la missió de promulgar lleis per eradicar els problemes de salut de la Terra.

Les Nacions Unides celebren cada any aquesta data en l'equinocci de primavera (al voltant del 21 de març) i fan sonar, potser com a símbol reverencial, la campana de la pau a la seu central de Nova York.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut