Ulldecona

Un detingut per robar peces arqueològiques del jaciment ibèric d'Ulldecona

Al domicili del detingut van trobar desenes de peces antigues que probablement procedeixen del jaciment i que ara s'analitzaran per saber-ne la procedència

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han detingut un home per robar peces arqueològiques del jaciment ibèric d'Ulldecona, al Montsià. L'acusen de quatre delictes contra el patrimoni històric i quatre de furt d'objectes de valor històric, cultural i científic.

Segons informen els Mossos, el detingut, que té 43 anys i és veí d'Alcanar, amb les seves excavacions rudimentàries, va causar un gran perjudici a un jaciment de gran valor històric.

La investigació es va iniciar a mitjans del mes de juliol d'aquest any quan l'Ajuntament d'Ulldecona va denunciar als Mossos que algú havia fet excavacions no autoritzades al jaciment ibèric de la població, ja que hi havia un forat d'un metre de profunditat i hi havia diverses peces de ceràmica trencades.

Els Mossos van detenir el sospitós mentre feia més forats. Havia recollit fragments de ceràmica i estava utilitzant eines de cultiu, un detector de metalls i bosses per posar-hi el material que desenterrava.

 


Al domicili del detingut, els investigadors van trobar-hi desenes de peces antigues que probablement procedeixen del jaciment, pel que van ser intervingudes per analitzar la seva procedència.

Els saquejos que el detingut ha fet aquest estiu ha malmès tant els estrats geològics com gran quantitat d'objectes de ceràmica que tenia el jaciment.

 

El poblat preibèric la Ferradura-els Castellets d'Ulldecona

El poblat preibèric de la Ferradura-els Castellets, a Ulldecona, és un petit assentament situat a la Serra del Montsià que presenta una única fase d'ocupació datada entre mitjans del segle VII i principis del VI a.C, aproximadament, en el marc de la primera edat del ferro.

El poblat tenia una important funció estratègica en relació amb el control de les rutes i vies de la zona.

El jaciment és àmpliament conegut des de l'any 1972, quan va ser objecte d'una campanya d'excavació començada per la Universitat de Barcelona i dirigida per l'arqueòleg Maluquer de Motes. Aquests treballs van posar al descobert un conjunt d'onze espais que ocupen una extensió d'uns 400 m2. No s'hi va fer cap altra actuació fins l'any 2009.

Anar al contingut