Barcelona

Un detingut i 15 ferits en els aldarulls a Gràcia després del desallotjament del Banc Expropiat

La policia atribueix els aldarulls a unes 200 persones ben organitzades i diu que el detingut portava una motxilla amb pastilles inflamables

RedaccióActualitzat

Els incidents al barri de Gràcia de Barcelona posteriors al desallotjament d'un antic banc del barri, autodenominat Banc Expropiat, que estava ocupat des de feia cinc anys, van provocar un detingut i una quinzena de ferits, entre els quals 14 agents dels Mossos d'Esquadra, segons ha informat la policia catalana.

El servei d'emergències ha explicat que va atendre una quinzena de persona que van ser donats d'alta "in situ" després d'atendre'ls. Tot i això, l'autodenomiat Banc Expropiat ha asegurat que hi ha almenys 50 persones ferides, algunes per impacte de foam al cap o al pit.

Fonts dels Mossos asseguren que el detingut intentava cremar un contenidor i portava una motxilla amb pastilles inflamables. A hores d'ara, segons informen diversos mitjans i a l'espera de confirmació oficial, el detingut ja hauria quedat en llibertat.

 

La policia atribueix els aldarulls a unes 200 persones ben organitzades

La policia atribueix a unes 200 persones ben organitzades les accions violentes a Gràcia. Puntualitza que eren minoria respecte al gruix de ciutadans que es van manifestar de forma pacífica. Alguns, però, anaven encaputxats i amb intenció de provocar aldarulls, com demostra, segons ha dit el portaveu dels Mossos, Xavier Porcuna, el fet que duien rocs de grans dimensions i material pirotècnic. L'intendent portaveu ha puntualitzat que només hi van intervenir quan es va començar a cremar mobiliari urbà i davant possibles nous aldarulls ha estat clar:

"Tornarem a respondre amb fermesa. Demanen als pacífics que marxin si torna la violència."

 

L'intendent denuncia que es va intentar incendiar una furgoneta dels Mossos

De fet, Porcuna alerta que aquest dilluns, per primer cop, es va intentar incendiar una furgoneta dels Mossos, un fet que no havia passat ni tan sols en els aldarulls de Can Vies.

Durant els aldarulls, una moto i un vehicle dels serveis municipals de neteja van ser cremats per grups d'encaputxats, que també van bolcar un altre cotxe, van incendiar contenidors, van trencar vidres de sucursals bancàries i d'alguns comerços i van causar danys en el mobiliari urbà. Per la seva banda, la policia va utilitzar projectils de precisió per dispersar els esvalotadors, mentre un helicòpter dels Mossos sobrevolava la zona.

Aquest dimarts els equips de neteja han hagut de treballar de valent per fer retornar a la normalitat els carrers de Gràcia. Els més matiners han estat els vidriers.


Es tracta dels incidents més greus que s'han registrat a Barcelona des dels del maig del 2014 pel desallotjament de Can Vies, i els primers d'aquesta magnitud des que Ada Colau assumís l'alcaldia de la ciutat, ara fa un any. Fins ara no s'havia desallotjat aquesta antiga sucursal perquè l'anterior equip de govern, el de l'alcalde Xavier Trias, en pagava el lloguer anual, que superava els 66.000 euros. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va aprofitar per acusar l'antic govern de "mala utilització dels diners públics, per intentar tranquil·litzar una situació en període electoral".

Els okupes han avisat que es convertiran en el pitjor malson de l'alcaldessa Ada Colau, que no ha renovat el pagament del lloguer del local.

Prèviament als aldarulls, els Mossos d'Esquadra van trigar 10 hores a dur a terme el desallotjament, perquè un home i una dona s'havien encadenat a un bidó ple de ciment dins la cambra cuirassada de l'antiga oficina bancària.

Diverses persones, entre elles diputats de la CUP, van denunciar en les xarxes socials l'"ús i abús" de la força policial i van qualificar d'"intolerable" l'actuació dels Mossos d'Esquadra.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut