Silueta de Buda al temple de Lumbini. (Foto: Reuters)
Silueta de Buda al temple de Lumbini. (Foto: Reuters)
París

Un descobriment arqueològic situa el naixement de Buda tres segles abans del que es pensava

Investigadors internacionals impulsats per la Unesco han trobat els vestigis d'una estructura de fusta situada sota un conjunt de temples de maons que coincideix amb el relat del naixement de Buda. Es tracta del primer material arqueològic que relaciona la vida de Buda i l'eclosió del budisme amb un període històric concret. Les proves han certificat que aquest vestigis daten del segle VI abans de la nostra era.

RedaccióActualitzat

Un equip d'investigadors ha descobert que Buda va néixer tres segles abans del que es creia fins ara. Han trobat els vestigis d'una estructura de fusta situada sota un conjunt de temples de maons que coincideix amb el relat del naixement de Buda. Les proves han certificat que aquests vestigis daten del segle VI abans de la nostra era.

Segons la tradició, la reina Maya Devi va parir Buda aferrada a la branca d'un arbre al jardí de Lumbini, a mig camí entre el regne dels seus pares i el del seu marit. És en aquest jardí, que és patrimoni de la humanitat des del 1997, on els investigadors internacionals han fet la troballa, que suposa el primer material arqueològic que relaciona la vida de Buda i l'eclosió del budisme amb un període històric concret.

El jardí de Lumbini, un dels llocs més sagrats del budisme i que visiten cada any centenars de milers de pelegrins, va albergar un santuari, i posteriorment s'hi van fer diversos temples. Tots tenien un mateix espai central obert, on creuen que hi va haver l'arbre. "La presència d'antigues arrels d'arbre en el forat central del santuari" confirmen aquesta teoria.

Durant l'Edat Mitjana, l'espai va quedar en oblit, i es va convertir en una selva, fins que es va recuperar el 1896. Llavors, es va determinar que era el lloc de naixement de Buda per una inscripció gravada en un pilar de gres del segle III aC. Ara, aquesta investigació impulsada per la Unesco, l'Organització de l'ONU per l'Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) canvia aquesta creença.

Segons els especialistes, la seqüència arqueològica dels vestigis de Lumini és "un microcosmos que permet veure l'evolució del budisme i la seva transformació de culte localitzat en religió mundial". Els resultats de l'estudi els publicarà al desembre la revista "Antiquity".

Anar al contingut