Quatre dels receptors d'òrgans eren nens d'entre 2 i 4 anys
Quatre dels receptors d'òrgans eren nens d'entre 2 i 4 anys
Barcelona

Un de cada quatre trasplantaments de ronyó a l'Hospital Clínic ja es fa amb cirurgia robòtica

El cap del servei d'Urologia del Clínic, Antonio Alcaraz, destaca que un dels avantatges d'aquest mètode és que s'opera a distància amb gran precisió

Actualitzat

Un de cada quatre trasplantaments de ronyó de donant viu a l'Hospital Clínic ja es fan mitjançant cirurgia robòtica, aplicant tècniques mínimament invasives, tant per al donant com per al receptor, un fet que redueix el risc de complicacions i afavoreix la ràpida recuperació del pacient.

Des que fa un any el Clínic va començar a fer els primers trasplantaments de ronyó amb un robot, 14 de les 55 intervencions que s'han efectuat s'han fet utilitzant la tècnica robòtica.

 

L'òrgan s'introdueix o s'extreu per la vagina en el cas de les dones o mitjançant una incisió de cinc centímetres en el melic en el cas dels homes. Per incorporar els braços del robot, es fan quatre petites incisions més a l'abdomen. El cap del servei d'Urologia del Clínic, Antonio Alcaraz, destaca que un dels avantatges d'aquest mètode és que s'opera a distància amb gran precisió:

"Quan treballes amb laparoscòpic, hi poses uns tubs i treballes amb ells, en el robòtic interposes una màquina entre tu i els instruments, i et fa que el moviment d'aquests instruments sigui més fi, més delicat, més precís"

L'agost de 2015, el Clínic va fer el primer trasplantament de ronyó mitjançant la cirurgia robòtica quan un equip liderat per Alcaraz va extreure dos ronyons a través de la vagina de les donants i els va implantar en els receptors utilitzant el robot Da Vinci Xi.

Per ara, l'hospital prioritza aquesta tècnica en els trasplantaments de donants vius, programats amb antel·lació, i espera que d'aquí a un any arribar al 40% de les intervencions fetes amb cirurgia robòtica.

Anar al contingut