Els pensaments suïcides estan més presents entre els universitaris que en la població general (Pixabay)
Els pensaments suïcides estan més presents entre els universitaris que en la població general (Pixabay)

1 de cada 10 universitaris espanyols té pensaments suïcides en el primer any de carrera

La tercera part dels estudiants universitaris de primer any ha patit algun trastorn mental, segons un estudi fet en vuit països

Xavier DuranActualitzat

Al voltant del 10% dels estudiants universitaris espanyols declara haver tingut pensaments suïcides. I una mica menys de l'1% reconeix haver dut a terme una temptativa de suïcidi. Són dades del projecte UniverSal (Universitat i Salut Mental), coordinat per l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM).

L'objectiu del projecte és estudiar els factors associats a la salut mental en els joves que inicien els estudis universitaris i identificar els factors que la promouen o que, al contrari, la posen en risc. Els resultats s'han publicat a la revista Suicide and Life-Threatening Behavior.

L'estudi es basa en enquestes a 2.118 alumnes de 5 universitats: Universitat Pompeu Fabra, Universitat de les Illes Balears, Universitat del País Basc, Universitat de Cadis i Universitat Miguel Hernández d'Elx. No s'han observat diferències per sexes.

Els resultats mostren que entre els universitaris que comencen la carrera hi ha un percentatge de pensaments suïcides superior al que es troba en la població general. Segons María Jesús Blasco, psicòloga clínica i primera signant de l'article, els principals factors inclouen aspectes familiars, esdeveniments estressants recents i la salut mental actual. Entre aquests factors es troben: la psicopatologia dels pares, agressió sexual o violació en l'any previ i patir o haver patit un trastorn de l'estat d'ànim o d'ansietat. Però segons Blasco, també hi ha elements protectors:

"L'estudi també identifica factors protectors de la ideació suïcida, com són les relacions positives amb els iguals i amb la família durant  la infantesa."

Segons Jordi Alonso, coordinador del projecte UniverSal, els resultats posen de manifest la necessitat de detectar de forma activa i precoç el risc que els estudiants tinguin idees o fins i tot conductes suïcides i així poder oferir atenció eficaç.

Un 31,4% pateixen algun trastorn mental en el primer any a la universitat

Alonso, que és director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'IMIM i catedràtic de la UPF, també ha coordinat un estudi internacional, liderat per la World Mental Health Initiave, un projecte conjunt de l'Organitzacio Mundial de la Salut, les Universitats de Harvard i de Michigan i investigadors d'arreu del món. S'ha fet a partir de vora 14.000 qüestionaris a d'alumnes de primer any de dinou universitats de vuit països (Austràlia, Bèlgica, Alemanya, Mèxic, Irlanda del Nord, Sud-àfrica, Espanya i els Estats Units. Els resultats s'han publicat a la revista Depression and Anxiety.

Segons aquest estudi, prop de la tercera part dels estudiants -concretament un 31,4%- han patit algun trastorn mental en el primer any a la universitat. En un de cada cinc casos, els trastorns els han generat problemes de desenvolupament tant en l'àmbit acadèmic com en el de la vida social, les relacions personals i el treball. Això es donava sobretot si l'estudiant patia depressió major, ansietat generalitzada o trastorn de pànic. La relació es mantenia a tots els països. El doctor Alonso destaca la importància de l'estudi:

"Es tracta d'un estudi necessari, ja que l'inici de l'etapa universitària és un moment clau per al desenvolupament personal i vital de l'estudiant. Conèixer la prevalença d'aquests trastorns i com afecten l'estudiant en els seus diferents àmbits es fonamental per aconseguir reduir el patiment individual dels pacients i de les seves famílies."

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, el suïcidi és la segona causa de mort al món en el grup d'edat entre els 15 i els 29 anys. Cada any se suïciden vora 800.000 persones, la major part, un 79%, en països d'ingressos baixos i mitjans.

A Europa, els trastorns mentals són un dels problemes de salut pública més importants. En el camp estrictament econòmic, tenen un impacte equivalent al 4% del PIB a la UE. Entre els estudiants estan molt lligats a l'abandonament escolar i associats amb menor ocupació a l'edat adulta.

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalutUniversitat
Anar al contingut