Tractar l'asma només amb Ventolín pot incrementar el risc de crisis greus
Una nena amb asma rep el tractament convencional
Barcelona

Un de cada deu nens catalans té asma

Avui és el Dia Mundial de l'Asma, una malaltia crònica que és la primera causa d'absentisme escolar, segons un informe la Societat Espanyola de Pneumologia

RedaccióActualitzat

A Catalunya, un de cada deu nens té asma, la malaltia crònica més freqüent en la infància. A més a més, és la primera causa d'absentisme escolar, segons un estudi de la Societat Espanyola de Pneumologia que es publica coincidint amb el dia mundial de la malaltia.

L'asma és una malaltia respiratòria crònica en què, per diverses causes, s'inflamen els bronquis. A Catalunya, un 10% dels nens té asma, mentre que en els adults el percentatge baixa a la meitat. El nombre d'afectats varia segons la zona, com explica el pediatre i coordinador del grup de vies respiratòries de l'Associació Espanyola de Pediatria, Manuel Praena, en funció d'un estudi: "Sabem que la zona on hi estan més exposats és a la costa, a Barcelona, per exemple. L'informe assenyala que hi ha un 13% més de nens afectats que a l'interior."

L'aparició de la patologia es deu a factors ambientals -com la humitat-, factors genètics o altres causes, com ara tenir al·lèrgies o fumar. Les persones que tenen la malaltia controlada fins i tot poden arribar a practicar esport d'elit, però, si no hi ha supervisió mèdica, un petit esforç com pujar escales pot fer aparèixer una sensació d'ofec. La Societat Espanyola de Pneumologia calcula que gairebé la meitat dels afectats no estan prou controlats. La investigació de l'asma està encarada a detectar-ne els factors determinants i millorar els antiinflamatoris per tractar-la.

Anar al contingut