Una treballadora d'un centre de reproducció assistida. (Foto: ACN)
Una treballadora d'un centre de reproducció assistida. (Foto: ACN)
Barcelona

Un de cada 20 nadons que neixen a Catalunya és gràcies a tècniques de reproducció assistida

El Congrés de la Societat Espanyola de Fertilitat afirma que els casos d'infertilitat a Catalunya s'han doblat en 10 anys

RedaccióActualitzat

Un 5% dels nadons que neixen a Catalunya són fruit de la reproducció assistida, és a dir, 1 de cada 20. Aquesta és una de les dades que es debaten durant tres dies en el 30è Congrés de la Societat Espanyola de Fertilitat, que es fa a Barcelona i que coincideix amb el 30è aniversari del primer naixement per fecundació artificial a Catalunya.

En aquest període les taxes d'infertilitat han crescut molt, i s'han arribat a duplicar en tan sols 10 anys. Això fa que cada vegada hi hagi més parelles que recorrin a les tècniques de reproducció assistida, com explica el doctor Juan José Espinós, president del congrés: "La taxa d'esterilitat està creixent. De fet, als últims 10 anys pràcticament s'ha duplicat. A Catalunya, el 5% dels nadons s'obtenen per tècniques de reproducció assistida. Això implica tractar el 0,5% de les dones a Catalunya".

Un dels factors més determinants de l'increment de la infertilitat és l'edat de les dones, que cada vegada retarden més els embarassos. Segons el doctor Espinós: "L'edat mitjana del primer nadó a Catalunya i a la resta de l'estat espanyol s'està acostant als 32 anys. Tenim un percentatge relativament important de parelles o de dones que estan tenint el seu primer fill amb 34, 35 o, fins i tot, 38 anys. Evidentment, a aquestes parelles els hi costa molt més trobar un embaràs".

Els tractaments de reproducció assistida tenen un percentatge d'èxit d'entre un 30% i un 40%. A més a més, del total de naixements per aquesta via, entre un 22% i un 28% són bessonada.

Anar al contingut