Una dona se sotmet a una mamografia. (Foto: Reuters)
Una dona se sotmet a una mamografia. (Foto: Reuters)
Madrid

Un combinat de fàrmacs elimina el càncer de mama en més del 50% dels casos

Una teràpia preoperatòria que combina diversos fàrmacs biològics contra el càncer de mama aconsegueix que s'elimini el tumor en més de la meitat dels casos, així ho demostra una investigació que s'ha fet a escala internacional.

Actualitzat
L'estudi "Neo-Alto", liderat a Espanya pel grup cooperatiu SOLTI, s'ha fet en 455 pacients de 26 països, entre els quals Espanya. Totes les dones que han participat en aquest estudi patien un tumor de mama del tipus ErbB2/HER2 positiu, un dels més agressius i que tenen pitjor pronòstic, ja que tenen un nivell més alt de risc de recaiguda i de mortalitat. Aquest tipus de tumor afecta una quarta part del total dels pacients amb càncer de mama i gairebé la meitat de pacients que tenen menys de 40 anys.

Segons el doctor Josep Baselga, president de SOLTI, aquest estudi demostra que el tractament preoperatori del càncer de mama ErbB2/HER2 positiu amb lapatinib i trastuzumab combinats -dos medicaments que actuen contra les característiques mol·leculars del tumor- aconsegueixen en només 12 setmanes de quimioteràpia que desaparegui en tumor en el 51% de les pacients tractades. Aquest espectacular resultat "obre les portes al desenvolupament de nous esquemes més personalitzats, menys tòxics i més efectius". A més, "les pacients que de bon principi necessitaven una intervenció important, després d'aquest tractament han necessitat una cirurgia més conservadora". Els investigadors han explicat que ja hi havia diversos estudis preclínics que apuntaven a la sinergia d'aquests dos fàrmacs, però la "bona notícia" és que els resultats del laboratori s'han posat a la pràctica a les clíniques i han funcionat.

Anar al contingut