Barcelona

Un col·lectiu homosexual exigeix que s'aprovi l'antiretroviral contra la sida per a persones sanes

En el dia Mundial contra la sida s'inicia un nou assaig clínic a Sud-àfrica per provar una vacuna contra aquesta malaltia que tenen 78 milions de persones al món

RedaccióActualitzat

Aquest dijous és el Dia Mundial contra la Sida, diada que serveix per recordar els malalts que la pateixen i reivindicar-ne la recerca científica i el tractament. Al món hi ha 78 milions d'infectats per aquest virus que ja ha matat 35 milions de persones. A Catalunya 33.600 persones viuen amb el VIH, el 90% són homes d'una edat mitjana de 36 anys. En el 90% dels casos la transmissió és per via sexual.

Una nova vacuna en prova a Sud-àfrica

Fa més de 30 anys que s'intenta desenvolupar una vacuna eficaç contra el virus de la sida i aquesta setmana es posa en marxa un dels assajos més grans fets fins ara. L'estan fent a Sud-àfrica, que és un dels països amb la taxa més alta d'infectats: un 19,2% de la població conviu amb la malaltia.

Les dones joves, d'entre 15 i 24 anys, en són les més perjudicades. Tenen quatre vegades més de possibilitats de contreure la malaltia que els homes de la mateixa edat. Els motius principals són la pobresa, un baix estatus social i la violència de gènere. Precisament aquest dijous comença l'assaig clínic d'aquesta nova vacuna, amb més de 5.400 homes i dones joves sud-africans que s'hi sotmetran durant quatre anys. Els escollits són persones d'entre 18 i 35 anys, sexualment actives.

Aquesta vacuna que s'està assajant a Sud-àfrica ja es va provar amb èxit durant un any i mig amb 250 voluntaris. Si els resultats són bons en un 50%, es podrà considerar que la vacuna és eficaç. Aquest fàrmac és l'adaptació d'un brot del VIH de l'Àfrica meridional, que ja es va utilitzar el 2009 en un assaig a Tailàndia amb 16.000 persones. En aquell cas, es va aconseguir reduir en un 30% el risc de contagi, durant els 3 anys i mig següents.

 

Reivindicació del col·lectiu gai

A Catalunya la commemoració aquest any arriba amb una reivindicació de la plataforma Gais contra el VIH, un dels col·lectius que està més exposat al virus. Reclamen al Departament de Salut que es comenci a administrar a Catalunya una pastilla que evita la infecció.

És un medicament que es coneix amb el nom de PREP -que vol dir profilaxi preexposició- i és un antiretroviral que s'assegura que si se'l pren una persona sana la protegeix de contraure el VIH.

L'entitat exigeix que, com passa en països com els Estats Units, França o Anglaterra, puguin tenir accés a aquest medicament. Calculen que al nostre país el necessitarien unes 1.500 persones. Però Joan Guix, secretari de Salut Pública, ha explicat a Catalunya Ràdio que a Espanya encara no es pot fer servir:

"Fins que no ho autoritzi l'Agència Espanyola del Medicament no és factible, legalment, la comercialització amb aquesta finalitat a l'estat espanyol. A partir del moment que l'Agència ho autoritzi, qualsevol metge amb recepta blanca podrà fer la indicació que correspongui."

De tota manera, Guix també ha assegurat que encara no hi ha estudis sobre els efectes a llarg termini d'aquesta pastilla preventiva.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut