Sant Adrià de Besòs

Un centenar de veïns, sense poder tornar a casa un any després de fugir de la Mina

Es tracta dels familiars directes dels joves que van agredir mortalment un membre dels Baltasares i denuncien que se senten amenaçats i desprotegits per l'administració

RedaccióActualitzat

Aquest 23 de gener fa un any de la fugida de més de 400 persones dels barris de la Mina, a Sant Adrià de Besòs, i de Sant Roc, a Badalona. Eren familiars del grup de joves que van agredir mortalment un membre del clan dels Baltasares la matinada del 24 de gener en un local de la Vila Olímpica. La por de les represàlies de la família de la víctima va provocar la fugida més gran de membres dels clans gitanos implicats en l'agressió: Pelúos, Manolos, Manuel, Zorros i Cascabeles.

La majoria d'aquestes persones han anat tornant a casa seva en diferents fases durant el 2016, però, un any després dels fets, més d'un centenar encara no ho han pogut fer. Es tracta dels familiars directes dels agressors i, d'acord amb el que estableix la llei gitana en casos d'homicidi, probablement no hi podran tornar mai.

Un equip de reporters de TV3 ha pogut parlar amb alguns d'ells. Molts viuen en cases ocupades en diferents poblacions catalanes i lamenten com han hagut de marxar de casa seva":

"Això s'ha d'acabar, que afecti nens, avis... No hi estic d'acord. Mai havia pensat que marxaríem d'aquesta manera, deixar la nostra feina, els nostres pisos. Estar tirats 3-4 mesos, dormint en cotxes fins que vam trobar un pis d'ocupes per ficar-nos-hi i així estem fa un any. D'ocupa a ocupa".

Denuncien que les administracions els han deixat sols i reclamen poder accedir a una vivenda a canvi de les que ells han hagut d'abandonar.

"Volem pagar lloguer, llum, aigua. Volem estar en aquest poble. Volem que ens posin a Benestar Social, que ens ajudin a buscar-nos pis, que els donem les nostres cases. Pis per pis. Que no estiguem més d'ocupa."

Tot el que pot oferir l'Ajuntament de Sant Adrià són pisos a la mateixa localitat, cosa que no resol la situació d'aquestes famílies, segons ha explicat l'alcalde Sant Adrià de Besòs, Joan Callau:

"L'Ajuntament no els va prometre pis per pis; el que vam dir és que treballaríem perquè l'Ajuntament no té pisos fora de Sant Adrià; qui té pisos fora de Sant Adrià és la Generalitat."

Per la seva banda, el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, creu que es necessiten "solucions específiques".

"Si es tracta de problemes que afecten un determinat nucli familiar jo crec que el que requereixen són solucions quirúrgiques, solucions específiques."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut