Pla general de la capçalera de la manifestació que ha tallat la C-31 el 28 d'octubre de 2016 per reclamar la gratuïtat de l'autopista C-32…
Pla general de la capçalera de la manifestació que ha tallat la C-31 el 28 d'octubre de 2016 per reclamar la gratuïtat de l'autopista C-32 (horitzontal)

Un centenar de veïns del Baix Penedès tallen la C-31 per denunciar que es senten "asfixiats" pels peatges de l'autopista

ACN Cunit.-Un centenar de veïns han tallat el trànsit de la C-31 al Baix Penedès aquest divendres al vespre amb una marxa lenta per denunciar que es senten "asfixiats" pels preus dels peatges de l'autopista C-32. Convocada per la Coordinadora Calafell, la manifestació ha recorregut els aproximadament dos quilòmetres que hi ha entre Cunit i Segur sota el lema 'Prou peatges - prou accidents'. Amb la protesta, veïns i ajuntaments exigeixen a la Generalitat que actuï per reduir l'elevat volum de trànsit que diàriament transcorre per la C-31 evitant el cost de circular per l'autopista. La mesura que reivindiquen és que el Govern reconegui la C-31 com a via urbana, en lloc de considerar-la carretera comarcal. Això requeriria disposar d'una via ràpida alternativa i gratuïta, la qual apunten que podria ser la C-32 si s'aixequessin les barreres dels peatges.

Amb la marxa a peu d'aquest vespre des de Cunit fins a Segur de Calafell, els veïns de la franja costanera del Baix Penedès han volgut posar de manifest la seva perseverança per exigir la gratuïtat de l'autopista C-32, seguint la reivindicació que ja van fer a mitjans d'agost amb un doble tall a peu de carretera. "Estem asfixiats, això no ens permet cap tipus de creixement", ha exclamat la portaveu veïnal Sonia Mirambell en declaracions als mitjans de comunicació.Mirambell ha afirmat que els preus dels peatges de la C-32 ubicats a Sitges i Cubelles suposen un "greuge comparatiu" pel Baix Penedès respecte els municipis veïns del Garraf i ha assegurat que la seva situació es veu empitjorada pel pas de l'AP-7 a l'altura del Vendrell, també de pagament. "Estem en una cruïlla", ha criticat, lamentant que això genera perjudicis pel turisme, el qual és el principal sector econòmic de la zona.Tot i que la mobilització d'aquest divendres l'han impulsat els veïns, la Coordinadora Calafell compta també amb el suport de diversos Ajuntaments, com el Vendrell, Cunit i Calafell. Precisament, l'alcalde d'aquest darrer municipi, Ramon Ferré, ha criticat que les úniques vies ràpides per anar fins a Barcelona són autopistes de pagament i ha exigit que siguin alliberades per facilitar l'arribada dels veïns amb segona residència i per impulsar la "competitivitat" de les empreses.Negociació directe amb el conseller RullAmb la protesta, els veïns han anunciat que demanaran una negociació directa amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, a qui volen traslladar personalment la petició per a què la C-31 passi a ser considerada una via urbana i deixi de ser tractada com a carretera comarcal. Segons la Coordinadora Calafell, l'elevat volum de trànsit i el fet que la via travessi els municipis completament pel mig justifica el canvi de tipologia. Si el canvi es produís, els veïns asseguren que tindrien més arguments per demanar l'aixecament dels peatges de la C-32 perquè aquesta hauria d'actuar com a via ràpida alternativa i gratuïta.La portaveu dels veïns s'ha mostrat esperançada per fixar una reunió amb el conseller i ha lamentat que actualment les negociacions es troben "en un cul de sac". Des dels ajuntaments, però, l'alcaldessa de Cunit ha fet una crida a la calma i ha negat que les converses amb els municipis estiguin "bloquejades". Segons Montserrat Carreras, a nivell polític i des de la patronal ADEPG les negociacions amb la Generalitat són permanents i s'està treballant per a què el Govern lliuri un estudi sobre el cost de rescatar la C-32. "Estem emprenyats perquè sembla que no avancem, però no és cert que hi hagi manca de diàleg", ha puntualitzat.

Anar al contingut