Afganistan

Un bombardeig dels EUA destrueix un hospital de Metges Sense Fronteres i deixa 19 morts a l'Afganistan

Els Estats Units han obert una investigació sobre el bombardeig, que en un primer moment han definit com a "dany col·lateral" dels enfrontaments contra els talibans a la ciutat de Kurduz

RedaccióActualitzat

Un portaveu del govern d'Afganistan ha confirmat que forces aèries dels Estats Units han bombardejat un hospital de Metges sense Fronteres a la ciutat afganesa de Kunduz. Hi ha almenys 19 morts.

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Ra'ad Al Hussein ha qualificat l'atac aeri de "tràgic, inexcusable i possiblement criminal" i ha reclamat una investigació perquè es tracta d'un fet que podria considerar-se com un crim de guerra si es demostra que l'atac ha estat deliberat.

 

Les autoritats militars nord-americanes al país han reconegut "danys col·laterals" i han ofert les seves condolences. El secretari de Defensa dels Estats Units ha assegurat que obriran una "investigació completa" sobre els fets.

19 morts i 37 ferits

El bombardeig ha provocat la mort de 19 persones, almenys 9 d'ells membres del personal sanitari de l'hospital i hi ha 37 persones ferides. Entre els ferits hi ha almenys 19 membres de l'organització humanitària. En el moment de l'atac, dins de l'hospital hi havia 105 pacients i 80 membres del personal sanitari, segons ha confirmat MSF.

Segons MSF, l'atac aeri sobre el seu hospital a Kurduz ha continuat durant 30 minuts després que l'organització humanitària havia informat l'armada nord-americana i afganesa que l'hospital havia rebut un primer raid. Metges sense Fronteres exigeix una investigació immediata que aclareixi les circumstàncies de l'atac.

 

L'organització humanitària afirma que encara hi ha molts pacients i personal mèdic que estan desapareguts. Per aquesta raó pensen que el nombre de víctimes podria augmentar en les properes hores. Els ferits més greus s'han traslladat a l'hospital regional de Puli Khumri, situat a dues hores de distància. 

Kabul culpa els talibans

El govern de Kabul culpa els talibans del bombardeig perquè diu que van decidir ocultar-se a l'interior de l'hospital durant els combats amb les tropes afganes. El portaveu del ministeri d'Interior afganès ha anunciat la mort de una quinzena de talibans que es trobarien dins l'hospital en el moment de l'atac, i ha lamentat que entre els morts hi hauria també almenys 3 metges afgans. 

El portaveu de les forces dels Estats Units a l'Afganistan, Brian Tribus, ha reconegut que es podria tractar d'un "dany col·lateral" arran del bombardeig contra posicions enemigues i ha iniciat una investigació sobre l'incident.

L'atac s'ha llançat cap a les dues de la matinada sobre el centre de traumatologia de Metges sense Fronteres a Kunduz, un hospital que anteriorment ja havia patit diversos bombardejos. Segons les primeres informacions, l'hospital ha quedat practicament destruït després de l'atac aeri pel foc que s'ha generat després del bombardeig. Aquest centre hospitalari de Metges sense Fronteres era únic que continuava en funcionament a la ciutat.

 

Els talibans van prendre el control de la ciutat de Kunduz a començaments de setmana, però les forces afganeses, amb el suport aeri dels Estats Units, han anat recuperant aquest enclavament estratègic. La conquesta d'aquesta ciutat del nord del país per part dels talibans ha estat la seva principal fita militar des de la caiguda del seu règim, l'any 2001.

L'exèrcit afganès va anunciar dimecres que havia reprès el control de la ciutat en un contraatac que va tenir el suport aeri dels EUA. Però la ciutat encara viu una batalla carrer a carrer entre talibans i soldats afganesos.

Els Estats Units mantenen a l'Afganistan 9.800 soldats en missió de combat fins a finals d'aquest any 2015.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut