Rabat

Un bloguer marroquí és condemnat a dos anys de presó per criticar el rei

Mohamed Erraji té 32 anys i des d'ahir s'ha convertit en el primer bloguer marroquí condemnat a presó per haver publicat un article crític amb el rei Mohamed VI . Erraji va publicar un post on acusava el monarca de fomentar la cultura de la dependència entre una població on la lleialtat és premiada amb favors. El resultat? Dos anys de presó i 500 euros de multa per qüestionar la política social del rei acusant-lo de convertir els marroquins en un poble sense dignitat que viu de donacions i regals. El tribunal que l'ha jutjat ha trobat que el bloguer havia faltat al respecte al rei.

Actualitzat
Un bloguer marroquí ha estat condemnat pel tribunal de primera instància de Agadir, al sud del Marroc, a dos anys de presó per "faltar al respecte al rei Mohamed VI", segons han informat fonts judicials marroquines. El bloguer Mohamed Erraji ha estat condemnat pel contingut d'un post que va penjar al diari digital "Hespress".   

L'associació marroquina de drets humans té clara la finalitat de la detenció del periodista digital. Segons ha explicat Amin Abdelhamid, expres polític i membre d'AMDH, la condemna d'aquest bloguer "és un missatge de repressió, no s'accepta la llibertat de paraula, la llibertat d'expressió dels joves. És un missatge de dissuasió, ja que volen aturar la proliferació d'idees".

Set minuts i sense advocat

Reporters sense Fronteres ja ha considerat que la sentència és escandalosa i que suposa un pas enrere pel Marroc. Asseguren també que Mohamed Erraji ha tingut un judici expeditiu, d'una durada de només set minuts i sense advocat.

El precedent

La situació de Mohamed Erraji recorda el cas de Fouad Murtada, un internauta marroquí detingut per haver utilitzat el perfil del germà del rei a la xarxa de socialització Facebook. En aquell cas, tot i ser condemnat a presó, finalment, i després d'una llarga pressió mediàtica, va ser alliberat per una gràcia reial. Respecte a Mohamed Erraji, ja hi ha una campanya de suport a internet.
Anar al contingut