Moscou

Un avió rus amb 224 persones a bord s'estavella a la península del Sinaí, a Egipte

El ministre rus de Transports, Maksim Solokov, diu que no hi ha base per afirmar que un míssil terra-aire hagi fet caure l'avió

RedaccióActualitzat

Un avió de passatgers rus s'ha estavellat a la península del Sinaí, a Egipte, amb 224 persones a bord, entre les quals hi havia 17 nens. La majoria eren de nacionalitat russa.

 

Estat Islàmic reivindica

Fins ara, els primers indicis apunten a una fallada tècnica, però la branca egípcia d'Estat Islàmic reivindica l'atemptat de l'avió en un missatge a la xarxa.

Segons el missatge, ho haurien fet com a represàlia per la intervenció russa a la guerra de Síria. Falta. però, que es confirmi la veracitat d'aquesta informació perquè, fins ara, tot semblava un nou tràgic accident d'aviació.

L'agència de notícies Al Amaq, vinculada a Estat Islàmic, també ha difós un vídeo que recull, suposadament, el moment en què l'avió és abatut i cau al buit. Tampoc se n'ha pogut confirmar la veracitat i el vídeo ja no es pot trobar a Youtube.

Rússia i Egipte ho neguen

Rússia no dóna credibilitat al missatge. El ministre de Transports, Maksim Solokov, diu que no hi ha base per afirmar que un míssil terra-aire hagi fet caure l'avió. Sobretot, perquè anava a una alçada -més de 9.000 metres- fora de l'abast de les armes d'Estat Islàmic. 

El ministre egipci d'Aviació, Mohamed Hossam Kemal, ha dit, en una roda de premsa, que les comunicacions de l'avió van ser normals i que el pilot no va demanar canviar de ruta. Desmentia així una informació errònia, que havia circulat en les hores posteriors a l'accident, que deia que el pilot havia demanat fer un aterratge d'emergència.

De moment, i com a mesura de precaució, dues importants companyies aèries, Lufthansa i Air-France-KLM, ja han anunciat que evitaran sobrevolar la península del Sinaí fins que no s'aclareixin les causes de l'accident.

Els fets

L'avió, un Airbus A-321 de la companyia Kogalimavia, més coneguda com a Metrojet, feia el trajecte entre Sharm al-Sheikh i Sant Petersburg, a Rússia. Tornaven de passar unes vacances a la ciutat balneari de Sharm al-Sheikh, al mar Roig. 

L'aparell ha perdut contacte amb els radars passades les set del matí, uns vint minuts després d'haver-se enlairat. Els primers equips egipcis que han arribat a la zona, de difícil accés, han assegurat que han sentit veus dins l'aparell, però, després, les autoritats han confirmat que tothom havia mort.

L'agència de notícies russa LifeNews ha publicat fotos de l'avió abatut al seu Twitter:


Les tasques de rescat a la península del Sinaí es veuen dificultades per la precarietat de les carreteres i la presència de diversos grups islamistes i de traficants de drogues, armes i persones.

El primer ministre egipci ha anunciat la formació d'un comitè de crisi per abordar la tragèdia. La fiscalia russa ha obert investigacions criminals contra la companyia propietària. 

Queixes per l'estat de l'avió

Segons l'agència RIA Novosti, els tripulants de l'avió accidentat feia setmanes que es queixaven de problemes en els motors. L' aparell tenia 18 anys i la companyia russa Metrojet l'havia recomprat a la libanesa Middle East Airlines, que l'havia adquirit prèviament a la turca Onu Air. 

Després del sinistre, una portaveu de Metrojet afirmava que la tripulació era molt experimentada i que l'aparell complia tots els requisits.

Per aclarir tota aquesta confusió al voltant de les causes de l'accident, serà fonamental la informació de les dues caixes negres de l'avió, que ja s'han localitzat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut