El Caire

Un avió d'Egyptair amb 66 persones a bord cau al mar a prop de l'illa grega de Kàrpathos

La companyia ha informat que l'aparell porta 56 passatgers, tres membres de seguretat i set tripulants

RedaccióActualitzat

Un avió d'Egyptair amb 66 persones a bord s'ha estavellat aquesta matinada després de desaparèixer del radar. L'aparell ha caigut al mar, a uns 200 quilòmetres de l'illa grega de Kàrpathos -entre Creta i Rodes-, al sud-est del mar Egeu, segons informa l'aviació civil grega. Les mateixes fonts asseguren que l'aparell ja era a l'espai aeri egipci.

En un breu comunicat, la companyia ha explicat que el vol MS804 d'un avió Airbus A320 va sortir de l'aeroport Charles de Gaulle, de París, aquest dimecres a la nit, i havia d'arribar a l'aeroport internacional del Caire a un quart de quatre de la matinada. Segons la companyia aèria egípcia, ha enviat un senyal d'emergència a dos quarts de cinc de la matinada, dues hores després de desaparèixer dels radars. Aquest senyal, segons fonts de l'aviació civil del país àrab, podria ser el d'una balisa enganxada a l'aparell que s'activa automàticament. Per la seva banda, l'exèrcit egipci assegura a través d'un comunicat que no s'ha rebut cap missatge d'auxili.

Pel que se sap fins ara, l'A320 ha perdut molta alçada quan feia entre 10 i 15 milles que era a l'espai aeri egipci. "Primer ha fet un gir de 90 graus cap a l'esquerra, després ha girat 360 graus cap a la dreta, mentre queia d'uns 37.000 a uns 15.000 peus", ha explicat el ministre de Defensa grec, Panos Kamenos.

 

 

La companyia ha informat que l'aparell ha deixat de detectar-se a l'espai aeri egipci a dos quarts de tres, a prop de 300 quilòmetres de la costa, quan volava a 11.000 metres d'altitud. De fet, l'Aviació Civil de Grècia ha informat que l'avió havia desaparegut dels radars dos minuts després de deixar l'espai aeri grec.

La companyia ha informat que l'aparell porta 56 passatgers, tres membres de seguretat i set tripulants. Entre els passatgers hi ha un nen i dos nadons. Segons la llista que ha fet pública Egyptair, hi ha 30 egipcis, 15 francesos, un britànic, un canadenc, un belga, un portuguès, un algerià, un sudanès, un txadià, dos iraquians, un saudita i un kuwaitià.

Tant a l'aeroport Charles De Gaulle de París com al del Caire s'han habilitat sales especials per atendre els familiars dels passatgers allunyades de les càmeres de la premsa. L'avió A320 del vol MS804 d'Egyptair acumulava 48.000 hores de vol i va començar a funcionar el novembre del 2003.

Restes trobades al sud-est de Creta

Restes d'avió, que en un primer moment s'ha dit que podien ser de l'aparell desaparegut, s'han trobat al sud-est de l'illa de Creta, prop de Kàrpathos, que és on s'ha perdut el contacte amb la tripulació. Una fragata de la Marina grega ha trobat dues grans peces flotants al mar, a unes 230 milles de l'illa. Els objectes són peces de plàstic amb els colors de l'aerolínia. Unes hores més tard s'han trobat més restes, segons mitjans grecs, tot i que fonts de Defensa gregues han desmentit que siguin restes de l'aparell.

Grècia ha enviat avions militars i una fragata a la zona per buscar l'avió. La recerca es fa al mar a un centenar de milles al sud-est de l'illa de Kàrpathos. Es tracta d'una zona entre l'espai aeri grec i l'egipci. Hi participen, de moment, tres avions militars i dos helicòpters. A mitja tarda, Grècia ha retirat la fragata, a petició del govern egipci. A la recerca també hi han col·laborat avions turcs, francesos i nord-americans.

París no descarta "cap hipòtesi"

 

 

El primer ministre francès, Manuel Valls, ha dit que "cap hipòtesi es pot descartar sobre les causes d'aquesta desaparició". El president, François Hollande, ja ha parlat amb el seu homòleg egipci, Al-Sissi. Tots dos mandataris han decidit "treballar conjuntament per aclarir com abans millor les circumstàncies dels fets", segons ha indicat l'Elisi en un comunicat sobre la conversa dels dos presidents. Hollande també ha volgut remarcar que "l'avió s'ha estavellat" i ha insistit que "no es pot descartar cap hipòtesi, tampoc la terrorista".

El govern francès, encapçalat per Hollande, està reunit d'urgència. A més del president, participen en aquesta reunió interministerial Manuel Valls i els titulars d'Exterior, Jean-Marc Ayrault; Interior, Bernard Cazeneuve, i Defensa, Jean-Yves Le Drian.

El ministre d'Aviació Civil egipci, Sherif Fathy, ha considerat que és més probable que l'avió hagi estat víctima d'algun tipus d'atac terrorista que no pas que hi hagi hagut alguna fallada tècnica. "La possibilitat d'un atac terrorista és més gran que la d'un error tècnic", ha dit en roda de premsa. El ministre, però, ha admès que era una "conjectura" i que seguiria "utilitzant la paraula "desaparegut" fins que se'n trobin les restes".

Per la seva banda, la Casa Blanca ha dit que "és massa aviat per dir què pot haver causat" l'accident, en paraules del portaveu Josh Earnest.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut