Madrid

Un assaig pioner investigarà si la sang del cordó umbilical pot curar el VIH en pacients amb càncer de sang

Científics de tot l'Estat posen en marxa un assaig pioner per estudiar si es pot eradicar el virus de la sida en persones amb càncer a la sang, la medul·la o els ganglis limfàtics

RedaccióActualitzat

Científics de tot l'Estat posaran en marxa un assaig pioner al món per estudiar si la sang de cordó umbilical pot curar el VIH en pacients amb càncer. És a dir, si amb un sol trasplantament es pot eradicar el virus de la sida en les persones amb càncer a la sang, la medul·la o els ganglis limfàtics.

Viròlegs especialistes en VIH, l'Organització Nacional de Trasplantaments espanyols i els sis bancs de cordó d'Espanya, entre els quals hi ha els de Barcelona i València, participaren en l'estudi.

La inspiració dels investigadors és l'anomenat "pacient de Berlín", un nord-americà que fa més de 5 anys que no té el VIH. Diagnosticat com a contagiat de la sida el 1995, aquest pacient va seguir una teràpia amb antriretroviral que li va permetre dur una vida normal fins al 2006. Llavors li van diagnosticar una leucèmia mieloide aguda. El tractament amb quimioteràpia va ser inútil, però un oncòleg alemany li va fer un trasplantament de cèl·lules mare d'un donant portador d'un gen poc comú, que bloqueja l'expansió del VIH al cos.

A Catalunya, l'Institut Català d'Oncologia, IrsiCaixa i el Banc de Sang i Teixits de Barcelona van aconseguir un cas similar el 2013 amb un malalt de limfoma que també tenia el VIH. El pacient, però, va morir tres mesos després del trasplantament per la gravetat de la malaltia. Encara que en el moment de la defunció no hi havia rastre del virus de la sida al cos, "no es pot parlar formalment de curació del VIH", admet l'investigador Javier Martínez, d'IrsiCaixa.

A tot l'Estat es calcula que cada any hi ha entre 2 i 3 pacients amb càncer hematològic i VIH. Els científics han remarcat que valoren els aspectes "qualitatius" de l'assaig i que, a llarg termini, pot portar a nous avenços en els tractaments contra el càncer i el VIH.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut