Captura de pantalla de Bloomberg, on considera que la corrupció a Espanya "pot fer lliure" Catalunya.
Captura de pantalla de Bloomberg, on considera que la corrupció a Espanya "pot fer lliure" Catalunya.
Estats Units

Un article de Bloomberg considera que la corrupció a Espanya "pot fer lliure" Catalunya

La columna del club de comunicació americà considera que el PP "ha resultat ser tan malaltissament corrupte que no té dret a dir a ningú què ha de fer"

RedaccióActualitzat

La poderosa multinacional nord-americana de mitjans de comunicació Bloomberg ha tornat a parlar de Catalunya dient que la corrupció del PP arreu de l'Estat la beneficia. "La determinació de Catalunya de continuar endavant amb un vot simbòlic sobre la independència d'Espanya aquest diumenge -malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional del país- ara té una capa addicional de legitimitat. El governant Partit Popular, que va tirar per terra la versió catalana del "devo-max" -que seria l'Estatut del 2010- fa quatre anys, ha resultat ser tan malaltissament corrupte que no té dret a dir a ningú què ha de fer". Aquesta premissa comença l'article titulat  "Spain's Corruption may set Catalonia free" ("La corrupció d'Espanya pot fer lliure Catalunya") de l'escriptor Leonid Bershidsky.

"Els arguments legals a favor o en contra de la independència catalana es poden esgrimir sense parar. Forma part del debat sense sortida sobre els principis contradictoris integrats en la carta de les Nacions Unides: integritat territorial i autodeterminació, conclou. I recorda casos de secessió unilateral com Kosovo o Somàlia. En aquest sentit, assegura: "Catalunya no és Somàlia i res és extrem en el seu tracte amb Espanya."

L'article publicat pel gegant mediàtic internacional especialitzat en informació econòmica també assegura que "els catalans podrien argumentar que els seus drets van ser primer reconeguts i després trepitjats per Madrid. El 2006, les dues cambres del Parlament espanyol -i el poble de Catalunya en referèndum- van votar el nou Estatut d'Autonomia i el rei Joan Carles el va firmar. El document va concedir a la productiva àrea catalana -que representa el 16% de la població a Espanya i el 19% del PIB i el 21% de despesa en I+D- un autogovern ampli i poders fiscals diferents als d'Escòcia, que està a punt d'aconseguir després del seu referèndum fallit sobre la independència". I afegeix: "Si aquells poders s'haguessin mantingut, probablement ara no hi hauria cap pregunta sobre la secessió" i recorda tot el periple de l'Estatut al Constitucional.

L'article explica que Mariano Rajoy, abans i després d'accedir al poder, ha portat totes les iniciatives per aconseguir més independència a Catalunya al Constitucional per sistema i etziba: "I ara hem sabut que al llarg de tot aquest temps va presidir alguns dels episodis de la corrupció més desenfrenada que mai s'ha conegut a Espanya". En aquest sentit, cita els casos de corrupció de l'extresorer del PP Luis Bárcena, i de l'exministre d'Economia Rodrigo Rato.

"Les disculpes de Rajoy, però, no seran suficients per explicar als espanyols per què el líder d'un partit que governa sota la bandera de l'austeritat ha estat capaç d'imposar-la sobre els seus col·laboradors i potser sobre ell mateix", conclou Bershidsky.

"Rajoy no té prou popularitat i segurament que no té prou autoritat moral"

El text també es fa ressò del "partit d'esquerres i antisistema" Podem i considera que afavoreix el dret dels catalans a decidir el seu propi futur. Amb tot, diu: "Les properes eleccions no són fins a finals del 2015, i Rajoy no té prou popularitat i segurament no té prou autoritat moral per mantenir el país unit al seu voltant en qüestió de principis."

El "cas Pujol" també agafa protagonisme en l'article. Segons explica, l'escàndol "es va considerar un cop per a la campanya per la votació d'independència, però l'abast de les malifetes de Pujol empal·lideix en comparació amb els enganys pels quals Rajoy ha demanat perdó".

Davant de tot plegat, conclou que "Rajoy ho té molt més difícil que Cameron per mantenir el país unit. "Ell (Rajoy) explícitament no és de confiança. Els catalans ara tenen una gran història per explicar sobre una maquinària política ben corrupta que els nega els seus drets com a nació."

Anar al contingut