Washington

Un any del vessament de BP, el pitjor desastre mediambiental de la història dels Estats Units

Es compleix un any de l'explosió d'una plataforma petrolera de la multinacional BP al golf de Mèxic. El que ja es considera el pitjor desastre mediambiental de la història dels Estats Units, va deixar 11 treballadors de la plataforma morts i un vessament de cru al mar de més de 700 milions de litres. Tot i que la zona afectada intenta tornar lentament a la normalitat, pescadors i organitzacions denuncien els problemes de salut que molta gent encara pateix. A més, el turisme i la pesca de quatre estats nord-americans continuen afectats pel vessament.

Actualitzat
Fa un any que va començar el malson: durant 97 dies, un pou de BP va vessar centenars de milions de litres de cru a les aigües del golf de Mèxic com a conseqüència d'una explosió en què onze persones van perdre la vida. Ara, les platges més turístiques es veuen netes i en algunes zones s'hi torna a pescar, la normalitat encara està lluny per a molts dels afectats.

I és que la catàstrofe natural és d'enormes dimensions. L'organització ecologista Greenpeace denuncia, com ja han fet alguns científics, que el vessament va ser superior de la xifra reconeguda per la multinacional petrolera i que el 80% del cru encara no s'ha recollit. Els corrents marins van ajudar a allunyar el petroli de les costes i s'han construït barreres artificials per protegir els ecosistemes més fràgils, però també es van abocar prop de 8 milions de litres de dispersadors químics, amb conseqüències futures incertes.

Les prediccions científiques parlen de dècades per poder recuperar l'ecosistema de la zona, on algunes espècies pràcticament han desaparegut arran del vessament i estan especialment en perill 400 exemplars de tortuga en perill d'extinció.

La investigació sobre l'accident continua oberta i haurà de determinar el dany ecològic i la multa que haurà d'afrontar BP. De moment, la companyia petrolera, que sis mesos després del desastre presentava beneficis, ja ha pagat 16.000 dels 20.000 milions de dòlars que va pactar amb el president nord-americà, Barack Obama, per contribuir a la neteja i per compensar els afectats. Aquests diners, però, han arribat a pocs afectats. Uns 130.000 empresaris i pescadors no han vist, per ara, ni un cèntim.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut