Un any del 20S, una operació policial i judicial que va marcar un abans i un després

Actualitzat

Aquest dijous fa un any del 20S, una de les dates polítiques clau de la tardor de l'any passat: el 20 de setembre de fa un any va començar amb una onada d'escorcolls de la Guàrdia Civil, al matí, a diverses seus de conselleries i organismes del govern per buscar preparatius pel referèndum.

La jornada va acabar amb una multitudinària concentració de protesta davant de la Conselleria d'Economia, on encara s'hi estava fent el registre. La participació dels líders de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, en aquella concentració va comportar que els acusessin de sedició i que els empresonessin.

 

Van ser gairebé 24 hores en què milers de catalans van mostrar la seva indignació. Tot va començar amb la detenció per part de la Guàrdia Civil de 15 alts càrrecs de la Generalitat, treballadors públics i responsables d'empreses col·laboradores en la maquinària del referèndum. 

Es van practicar una quarantena d'escorcolls, entre ells als departaments d'Economia, Governació, Exteriors i Treball.

Una operació policial i judicial coordinada amb la intervenció financera de la Generalitat per part del Ministeri d'Hisenda, a la mateixa hora que hi havia sessió de control al Congrés dels Diputats, amb picabaralla entre el portaveu republicà, Gabriel Rufián, i el president espanyol, Mariano Rajoy:

"Rufián: Li demano i exigeixo que tregui les seves mans brutes de les insitucions catalanes."
"Rajoy: Estaven avisats. Sabien que el referèndum no es podia celebrar, perquè és liquidar la sobirania nacional."

El president Puigdemont convocava d'urgència el govern

"L'estat espanyol ha suspès de facto l'autogovern de Catalunya i ha aplicat de facto un estat d'excepció."

A la una, la policia encerclava la seu de la CUP i amenaçava d'entrar-hi. S'hi van aplegar un miler de persones, que durant set hores van aguantar amb la ferma convicció de no deixar entrar els agents.

 

 

Però el que va marcar aquell dia, i una part del futur judicial del Procés, va ser la concentració a la cruïlla de la Rambla Catalunya amb la Gran Via

40.000 persones van respondre a la crida de l'ANC i Òmnium davant de l'escorcoll del Departament d'Economia.

 

La situació es va complicar al vespre. Els Mossos d'Esquadra van intentar facilitar la sortida de la comitiva judicial, però la multitud va fer inviable que s'hi poguessin acostar

La Guàrdia Civil no va voler marxar sense els tres cotxes que havien deixat aparcats davant la conselleria i que havien quedat inservibles. Per fer-ho possible i evitar confrontacions, els Jordis van demanar desconvocar la concentració:

"Hem decidit quan ho començàvem; nosaltres decidim, també avui, que a les dotze donem aquesta concentració per acabada."

I ho van demanar en dues ocasions. L'última, des de dalt d'un dels cotxes patrulla destrossats.

 

Al final, i ja de matinada, els Mossos van desallotjar l'entrada de la Conselleria perquè els agents de la Guàrdia Civil en poguessin sortir. Però ells van anar per una banda i els cotxes, per una altra, en una imatge que ha quedat per a la història.

ARXIVAT A:
Procés català20S
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut