CAssandra Vera, la tuitaire condemnada a un any de presó pels tuits de Carrero Blanco, asseguda a l'Audiència Nacional (EFE)
Cassandra Vera, la tuitaire condemnada a un any de presó pels tuits de Carrero Blanco, asseguda a l'Audiència Nacional (EFE)
Madrid

Un any de presó pels acudits de Carrero Blanco a Twitter

L'Audiència Nacional condemna la tuitaire que va piular sobre l'atemptat perquè creu que ha humiliat les víctimes del terrorisme

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional ha condemnat a un any de presó la tuitaire que va piular sobre l'atemptat a l'expresident del govern franquista Luis Carrero Blanco. El tribunal la condemna per un delicte d'humiliació de les víctimes.

La sala considera que els comentaris de Cassandra Vera són un "menyspreu, deshonra, descrèdit, burla i ofensa a les persones que han patit la urpada del terrorisme i els seus familiars". També recorda que la xacra del terrorisme persisteix.

Segons la sala, frases com "Henry Kissinger va regalar a Carrero Blanco un tros de lluna i ETA li va pagar el viatge", "Spiderman vs Carrero Blanco" o "ETA va impulsar una política contra els cotxes oficials combinada amb un programa espacial" reforcen el seu caràcter de descrèdit i burla a una víctima del terrorisme.  

 

♦ Primera condemna a un tuitaire per fomentar l'odi als catalans arran de Germanwings

 

L'Audiència ha rebutjat l'argument de la tuitaire, que es va defensar dient que només volia fer humor. Tampoc ha acceptat com a prova que altres perfils i publicacions hagin fet acudits similars ni ha tingut en compte la carta de la neta de Carrero Blanco, que exonerava l'acusada i distingia "entre el mal gust d'escriure i el delicte".

Els 13 comentaris els va fer el 2015 i s'emmarquen en el debat d'aprovació de la Llei de Seguretat Ciutadana, el que es coneix popularment com a "llei mordassa".

"M'han arruïnat la vida"

La sentència fa referència a la tuitaire murciana en masculí, tot i la seva condició transsexual. La noia ha reaccionat a la condemna des de Twitter mateix. A més de demanar ajuda econòmica, ha afirmat amb contundència que li han arruïnat la vida perquè no podrà ser docent.

 

 

Rebuig polític i tuitaire a la condemna

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha considerat "vergonyosa per a la democràcia" la condemna. "S'imaginen a l'Audiència Hernando [Rafael Hernando, portaveu del PP] per insultar les víctimes del franquisme?", s'ha preguntat. A més, s'ha fet ressò de la piulada "fer broma no és delicte", que molts tuitaires també han fet servir per rebutjar la decisió del tribunal. 

 

 

El diputat republicà Gabriel Rufián ha considerat que sentències com aquesta afavoreixen el PP.

 

 

Equo s'ha queixat que Cassandra sigui condemnada i no pas el franquisme.

 

 

 

El coordinador d'Esquerra Unida, Alberto Garzón, ha opinat que "aquest règim està podrit":

 

 

Esquerra Unida ha omplert el seu perfil de Twitter amb acudits sobre Carrero Blanco i ha promogut el "hashtag" #YoSoyCassandra.

 

 

 

 

Les paraules Carrero Blanco, i també Cassandra, han estat "trending topic" a Espanya a Twitter, un fet que alguns usuaris de Twitter han aprofitat.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut