Vielha

Un any de les inundacions a la Vall d'Aran

Les fortes pluges i el desgel van provocar el creixement de la Garona, que es va desbordar en una zona molt àmplia

RedaccióActualitzat

Aquest dimecres 18 de juny fa un any. Les fortes pluges i el desgel van desencadenar una situació d'emergència a la Vall d'Aran. La Garona va créixer i es va desbordar en diversos punts, l'aigua es va endur tot el que anava trobant: ponts, carreteres, cases... Va quedar un paisatge desolador. Alguns pobles, com Bossòst i Les, van quedar aïllats i moltes zones es van quedar sense llum ni aigua potable.

L'activitat turística, una de les grans fonts d'ingressos de la comarca, també en va resultar afectada. La majoria de reserves es van anul·lar i cinc càmpings van quedar destrossats. Els danys van ser quantiosos -uns 100 milions d'euros- i la Vall d'Aran ha hagut de treballar de valent per esborrar el rastre d'aquelles inundacions. Encara falta resoldre la reconstrucció de tres ponts, una part del camí ral i les riberes de muntanya. Aquest dimecres, els empresaris d'Arties organitzen un dinar per als 400 voluntaris que van ajudar durant la riuada.

Un any després encara continuen les obres per recuperar el territori en la seva totalitat. El Conselh Generau d'Aran quantifica en poc més de 40 milions d'euros les inversions que hi han fet les diferents administracions. El síndic d'Aran, Carlos Barrera, demana una nova inversió de 5 milions d'euros més de la CHE per continuar els treballs al riu Garona, als seus afluents i a les riberes d'alta muntanya.

El Conselh Generau insta la Confederació a actuar contra l'empresa Endesa perquè no va obrir les comportes de la presa d'Arties. Aquesta decisió hauria reduït en un 20% els danys de la riuada. L'expedient contra la companyia elèctrica es podria resoldre abans d'acabar l'any.

Els ajuntaments del Naut Aran, Vielha, Bossòst i Les han finançat amb fons propis gairebé la totalitat de les reparacions i es planyen de la falta de resposta de les administracions catalana i espanyola per oferir línies d'ajuda per refer els serveis bàsics. La capital aranesa ha avançat que si es demostra la responsabilitat de l'empresa elèctrica en l'augment de les destrosses li demanaran que afronti una part dels 700.000 euros que han invertit a resoldre les afectacions al municipi.

Ha passat un any i els set càmpings aranesos encara han de regularitzar la seva situació i tot just s'han començat a reconstruir tres dels ponts que es van ensorrar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut