Kíev

Un any de la fugida d'Ucraïna del president Viktor Ianukóvitx que va deixar el país dividit

Ianukóvitx, que continua en cerca i captura per la massacre de Maidan i per apropiació de béns públics, ha dit des de l'exili que està disposat a tornar a Kíev

RedaccióActualitzat

Fa un any que el president d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx, se'n va anar per la porta del darrere. Va fugir a la segona ciutat més gran d'Ucraïna, Khàrkiv, i es va negar a reconèixer les decisions del Parlament.

Com el mateix Putin va confirmar més tard, Rússia va ajudar-lo a sortir del país. Al cap d'uns dies, va reaparèixer en un vídeo dient, un cop ja deposat, que encara es considerava el president legítim d'Ucraïna.

Una de les imatges més gràfiques del buit de Ianukóvitx va ser l'abandonament de les seves propietats. La gent va poder descobrir els luxes amb què havia viscut el seu president.

Les eleccions anticipades del maig del 2014 van donar la presidència a Petró Poroixenko.

Abans de la fuga de Ianukóvitx

Dos dies abans de la seva fugida, Ianukóvitx hauria fet un últim intent de sufocar la revolta que s'havia aixecat contra seu. La violenta repressió dels manifestants a la plaça Maidan va provocar desenes de morts la nit del 20 de febrer del 2014.

Homenatge a Maidan i contrahomenatge a Moscou

Aquest divendres, en què ha fet un any de la nit més sagnant, s'ha volgut retre homenatge a les víctimes de Maidan. L'actual president, Poroixenko, ha dit que els serveis secrets tenen proves que el Kremlin hauria col·laborat en el desplegament de franctiradors a Maidan.

Poroixenko i el fill d'un dels caiguts fa un any a la plaça van encendre en l'homenatge de divendres un potent raig de llum cap al cel per recordar aquella massacre.

La cerimònia va ser seguida per milers de persones i va anar acompanyada de crides a la unitat i de l'exaltació patriòtica d'un país, Ucraïna, que després de la caiguda de Ianukòvitx ha vist com Rússia s'annexionava Crimea i començava una llarga batalla amb els prorussos de l'est que ja ha costat més de 5.000 vides.

Contràriament, a Moscou, 30.000 persones d'organitzacions patriòtiques russes han desfilat, aquest dissabte, per donar suport al Kremlin i condemnar la revolta de Maidan.

Ianukovitx, des de l'exili, ha dit que està disposat a tornar a Kíev per liderar un moviment de protesta contra l'actual govern prooccidental.

L'expresident d'Ucraïna continua en cerca i captura per la massacre de Maidan i per apropiació de béns públics.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut