Sanà

Un Al-Salih ferit atribueix al xeic tribal Sadeq al-Ahmar l'atac contra el palau presidencial

La capital del Iemen ja és territori en guerra. Els opositors al règim han bombardejat el complex presidencial i el president Al-Salih n'ha resultat ferit lleu. Enrocat al poder i acorralat per les tribus que ja no li fan costat, el cap del règim ha enviat al poble un missatge radiofònic emès per la televisió. En el seu discurs, Al-Salih ha atribuït a forces tribals opositores l'atac perpetrat contra el seu palau i ha elevat a set el nombre de víctimes mortals a causa d'aquest assalt. La Unió Europea ja ha activat un mecanisme d'evacuació dels ciutadans comunitaris que vulguin abandonar el país.

Actualitzat
Els enfrontaments entre els opositors i les forces lleials al president Al-Salih han acabat derivant en un autèntic conflicte bèl·lic. El president acusa la tribu del seu rival d'instigar l'atac amb obusos contra el palau presidencial. Ell en va quedar ferit i almenys set persones van morir.

A través d'una gravació d'àudio, Al-Salih ha culpat de l'atemptat la federació tribal Hash, liderada pel xeic Sadeq al-Ahmar i que dóna suport als manifestants que demanen la dimissió del president. "Salutació a les nostres forces armades i a les forces de seguretat perquè romanen fermes en la lluita contra aquest desafiament", ha dit, atribuint les accions a "una banda fora de la llei que no té res a veure amb l'anomenada 'revolució juvenil'". Com a resultat de l'atac, set "màrtirs" han mort, ha dit en al·lusió a forces oficials.

Qui ha bombardejat el palau presidencial?

Els opositors han bombardejat el seu palau. La versió oficial és que l'han ferit lleument al clatell i que el curen a l'hospital militar. També han estat ferits el primer ministre, el president del Parlament, el governador de la capital i el viceprimer ministre. Quatre oficials de les forces especials han mort. L'objectiu era clar: les bombes han caigut quan la cúpula dirigent feia la pregària del divendres.

Qui ha bombardejat? El Iemen és un trencaclosques i poden haver estat molts. Al-Salih n'acusa el xeic Sadeq al-Ahmar, el cap de la tribu més poderosa, que s'ha sumat a l'oposició. Ell ho nega. També podria ser obra del general Ali Mohsen, que a l'abril es va unir a la revolta i ha enviat els seus soldats a protegir els manifestants.

Sanà, la capital, ha viscut una altra jornada de combats, que s'han estès des del nord de la ciutat cap al sud, cap al palau presidencial, barris fins ara en mans del règim. Cada dia que Al-Salih s'aferra al poder, el Iemen es precipita a la guerra civil. Si hi cau del tot, no serà una guerra civil, sinó moltes: de les tribus entre elles, dels rebels xiïtes contra els sunnites, del nord contra els separatistes de l'antic Iemen del Sud. I tot això, amb els militants d'Al-Qaeda pel mig, aprofitant per progressar i fer la seva guerra.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut