L'advocat Agustín Martínez, aquest dimarts just abans de l'última sessió del judici contra La Manada (EFE)
L'advocat Agustín Martínez, aquest dimarts just abans de l'última sessió del judici contra La Manada (EFE)
Pamplona

Un advocat de La Manada acusa la noia d'haver-los denunciat "per vergonya"

El judici ha quedat vist per a sentència després de les conclusions dels tres advocats defensors demanant l'absolució i que els acusats fessin ús de l'última paraula

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts s'ha celebrat a Pamplona l'última sessió del judici contra La Manada, que ha quedat vist per a sentència. Es calcula que els tres membres del tribunal de la secció segona de l'Audiència de Navarra trigaran com a mínim un mes per redactar aquesta sentència, i que no es farà pública fins després de les vacances de Nadal i Reis.

Aquesta última sessió s'ha dedicat a les conclusions finals dels advocats defensors dels 5 acusats de violar col·lectivament una noia de 18 anys durant els Sanfermines del 2016, després que la sessió d'aquest dilluns es dediqués a les conclusions de la fiscalia i les acusacions particular i popular. 

Aquestes dues han estat les úniques sessions obertes del judici, tot i que tampoc hi han pogut entrar càmeres.

"Poden ser veritables imbècils"

Primer ha parlat l'advocat Agustín Martínez Becerra, que defensa 3 dels 5 acusats. Martínez, que ha dedicat gairebé dues hores a la seva exposició, no s'ha estat d'insultar els acusats, a qui ha definit com a "primaris" i "talossos":

"Probablement no són model de res, poden ser veritables imbècils, amb comportaments infantiloides, però són bons fills, alguns tenen feina i d'altres ho proven i estan units a les seves famílies i als seus amics. Però la seva imatge ha estat destrossada sense que hagin comès els delictes dels quals se'ls acusa."

Per això n'ha demanat l'absolució i posada en llibertat immediata. De fet, ha dedicat la majoria del temps a desacreditar la denunciant. Segons Martínez, els fets "van ser consentits, no va haver-hi agressió sexual, sinó una relació consentida i plaent", també per ella.

La noia va sentir "vergonya" i va denunciar-los

I ha insinuat que la denúncia no va ser perquè patís una agressió sexual, sinó per "la vergonya" que va sentir després del que havia fet. Segons l'advocat, als vídeos ella no mostra dolor ni fa cap acte instintiu per refusar els acusats.

No s'ha estat de desacreditar els informes psicològics i forenses i també la instrucció judicial del cas, dient que uns i altres estaven "contaminats" perquè partien del fet que hi havia una agressió sexual. I ha afegit que als acusats se'ls ha fet un "judici social", una "caça a La Manada", ha dit textualment.

 

Declaració "instrumentalitzada"

L'advocat Jesús Pérez, que defensa l'acusat que és guàrdia civil, ha dedicat una hora i mitja a la seva exposició, durant la qual ha assegurat que la declaració de la noia va estar "influenciada per tercers" i "instrumentalitzada". Segons ha dit, abans del judici ja va avisar que "la pressió mediàtica podia influir en els testimonis", i ha assegurat que això és el que ha acabat passant.

Pérez ha dit que l'informe de la policia sobre els vídeos no era objectiu i que, per tant, la violació no s'ha pogut provar. Per això ha reclamat que s'apliqui al seu client el principi jurídic "in dubio pro reo", perquè considera que hi ha prou dubtes per absoldre'l.

"Pànic" per les imatges a internet

L'últim advocat, Manuel Canales, que defensa l'acusat que és militar, ha assegurat que la noia va presentar la denúncia per "pànic". Segons ha dit, això va passar quan va adonar-se que s'havia gravat tot en vídeo amb el seu mòbil i que les imatges havien pujat automàticament a internet.

Igual que els seus companys, ha assegurat que les relacions sexuals van ser acordades prèviament, però que "potser" es va prendre malament que la deixessin sola per "continuar la festa sols", i que li diguessin amb "males formes", però ha assegurat que no van fugir.

Els acusats parlen

Després de les conclusions de les defenses, els cinc acusats han fet ús del seu dret a dir l'última paraula abans que el judici quedés vist per a sentència.

I ho han fet amb paraules gairebé calcades: tots cinc han dit que es declaren innocents -algun ha afegit "totalment innocent"-, i que confien en la justícia -un ha dit "plenament", un altre "totalment", i un altre ha dit que confia "en la sala" i que espera que "es faci justícia".

 

Un judici "massa garantista"

A la sortida l'advocat de la denunciant, Carlos Bacaicoa, ha dit que està convençut que la sentència serà condemnatòria, i ha assegurat que el judici ha estat "massa garantista" pels acusats. Segons aquest advocat, les parts podien intervenir i interrompre "quan els donava la gana", "cosa que no havia vist mai als tribunals".

Notícia relacionada: La fiscal demana 22 anys per a La Manada: "La violació està del tot acreditada"

ARXIVAT A:
La Manada
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut