RTR2OSIA
Una dona participa en una protesta silenciosa al Caire per la detenció de Salah (Foto: Reuters)
Londres

Un activista palestí detingut a Londres guanya un recurs contra el govern britànic per no ser deportat

"Innecessari" i basat en "una mala interpretació dels fets". Així va ser l'arrest de Sheikh Raed Salah, segons afirma el Tribunal Superior d'Immigració del Regne Unit en una carta que va rebre dissabte, on se li comunica la seva victòria en el recurs que aquest activista palestí va interposar contra el govern britànic, que pretenia deportar-lo, després d'haver-lo detingut.

RedaccióActualitzat
La ministra de l'Interior britànica, la conservadora Theresa May, va ordenar el 28 de juny de l'any passat la detenció de l'activista, a qui va prohibir l'estada al Regne Unit com a mesura contra l'extremisme islamista, tres dies després que aquest va arribar en un vol a l'aeroport de Heathrow per passar-hi deu dies i fer-hi unes conferències. Després de la detenció, May va emetre una ordre de deportació en què es declarava que la seva presència al Regne Unit anava en contra "del bé públic".

Durant el judici es va saber que Salah desconeixia que era persona no grata a la Gran Bretanya i que va entrar al país amb passaport i sense intentar ocultar la seva identitat, de manera que els agents de duanes podrien haver-lo interceptat en diverses ocasions, prèvies a la detenció.

L'activista de 53 anys, pare de vuit fills i de nacionalitat israeliana, té un llarg historial de lluita contra violacions de la legislació internacional per part d'Israel.

Per evitar la deportació, Sheikh Raed Salah va iniciar un procés legal en què també va reclamar danys per la seva detenció indeguda, un recurs que ara ha guanyat. Quan conclogui el procés judicial, i depenent de si el govern britànic recorre o no la decisió del Tribunal, el palestí, que ha estat en llibertat condicional els últims mesos, hauria de quedar en llibertat.

La directora de la Campanya de Solidaritat amb Palestina (PSC), Sarah Colborne, s'ha congratulat pel dictamen de l'alt tribunal i s'ha mostrat confiada que en el futur, abans de detenir algú arbitràriament, el govern britànic sospesarà rigorosament les proves i "no es deixarà influir per propaganda antipalestina".

Un portaveu del Ministeri de l'Interior del Regne Unit ha expressat "decepció" per la resolució dels magistrats i ha avançat que, si és possible, aquesta decisió serà apel·lada.
Anar al contingut