Barcelona

Un 9% dels catalans ha deixat el tabac des de l'aplicació de la llei antitabac

El Departament de Salut ha presentat una enquesta sobre la valoració de les mesures contra el tabaquisme que estan en vigor des del mes de gener. S'ha fet a 800 persones majors d'edat, fumadors i no fumadors i del resultat es desprèn que la valoració de la llei antitabac és bona, amb 7,8 punts, 10 dècimes més que la valoració rebuda al desembre del 2005, just abans de l'entrada en vigor de la llei. Des de llavors, el 9% dels enquestats ha deixat de fumar i un 28% ha reduït el consum de tabac. Això sí, el 30% diu que té dificultats per trobar un bar per a no fumadors. Des de l'1 de gener s'han fet 4.200 inspeccions i s'han incoat 11 expedients.

Actualitzat
El 37,5% de les persones fumadores a principis d'any ha deixat el tabac o n'ha reduït el consum, segons es desprèn de l'enquesta realitzada a Catalunya. El Departament de Salut ha subratllat l'alta qualificació que ha obtingut la llei, que ha pujat de nota des de l'inici de la seva aplicació. A més, el 91,7% ha afirmat estar-hi a favor, dels quals fins a un 77% ha indicat que hi està "molt d'acord".

Al costat d'aquestes dades també s'ha explicat que un 58,9% dels fumadors "no han canviat res" i un 6% "n'han augmentat el consum". Amb tot el director general de Salut Pública de la Generalitat, Antoni Plascencia, ha exposat que fins a un 54% dels exfumadors recents (de fa menys d'un any) consideren que la llei ha influït en la seva decisió de deixar el tabac, un dels objectius buscats per aquesta norma aprovada per l'executiu Zapatero.

Tot i aquestes dades, un dels aspectes que causa més preocupació a hores d'ara és la dificultat que admeten tenir els no fumadors a l'hora de trobar un bar o un restaurant en el qual es prohibeixi fumar. Un 62% dels enquestats diu que té problemes per trobar-ne, mentre que només el 10% dels fumadors lamenta les dificultats per trobar un espai adient per a les seves característiques. Aquest fet, quan el 58% dels enquestats prefereix anar a un bar o establiment on no es permeti fumar, podria ser una dada que instés les autoritats a endurir o restringir encara més la llei.

Així ho ha confirmat Plascencia, que ha indicat que el Consell Assessor del Tabaquisme està estudiant mesures que ajudin que els no fumadors puguin exercir el seu dret a un ambient sense fum, encara que ha subratllat que no s'aplicaran fins al 2007.
Anar al contingut