Un bolet al mig del bosc
Cada any, la recollida de bolets mobilitza un 23% dels catalans
Barcelona

Un 77% dels catalans acceptarien pagar una taxa per caçar bolets

Cada any, la recollida de bolets mobilitza un 23% dels catalans

RedaccióActualitzat

Un estudi del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) conclou que un 77% dels catalans acceptarien pagar una taxa per anar a caçar bolets sempre que els beneficis es reinvertissin als boscos. Així ho consideren recol·lectors, propietaris forestals i la societat en general, segons l'estudi que s'ha publicat ara a la revista "Small-scale Forestry", que analitza la viabilitat d'introduir mecanismes de pagament per caçar bolets a Catalunya.

La meitat dels enquestats dóna suport que només paguin els recol·lectors comercials, i un 26% que ho facin tots. 

Cada any la recollida de bolets mobilitza un 23% dels catalans. Es tracta d'una pràctica lliure que en la darrera dècada s'ha popularitzat i ha fet augmentar les tensions entre els caçadors de bolets i els propietaris dels terrenys forestals.

L'equip investigador proposa "crear una normativa que identifiqui explícitament diferents alternatives per als propietaris privats, que estableixi mecanismes de control i les responsabilitats de tots els implicats (intermediaris inclosos)".  L'estudi, en aquest sentit, recorda que ja hi ha normatives d'aquest tipus a Itàlia des dels anys 90 o recentment a Aragó.

Davant la possibilitat de fer pagar per caçar bolets, la investigadora del CTFC Irina Prokofieva ha explicat els temors dels propietaris:

"El marc legal ja permet l'establiment de pagaments per a la recol·lecció de bolets, però els propietaris no s'atreveixen a regular per por de la venjança o la falta de capacitat per interactuar amb els recol·lectors, per exemple per controlar o sancionar".

Els boscos privats representen el 80% del total de la superfície forestal catalana. Segons l'estudi, el potencial dels boscos de Catalunya produint bolets és molt alt i els beneficis potencials són tant econòmics com de desenvolupament de zones rurals i millora de la gestió dels boscos.

Altres estudis, fets també pel CTFC, calculen que del total de bolets que es recullen, la part que es comercialitza té un valor en el mercat de 32 milions d'euros.

Anar al contingut