Madrid

Un 60% del deute català ja està en mans del govern espanyol pels préstecs del FLA

L'endeutament ha crescut prop de 8.000 milions d'euros només en l'últim any, un 12%, segons el Banc d'Espanya

RedaccióActualitzat

L'endeutament públic de Catalunya es va incrementar en un 12% el 2015 i va arribar als 72.200 milions d'euros. Són 7.800 milions més que l'any anterior. Ara, segons el Banc d'Espanya, la xifra de deute representa el 35,3% del Producte Interior Brut. Catalunya és la tercera comunitat autònoma amb l'endeutament més elevat en relació amb el PIB, per darrere del País Valencià i Castella-la Manxa.

Un 60% del deute català correspon als crèdits que rep de l'Estat a través del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Gairebé una quarta part, 17.900 milions d'euros, corresponen a préstecs adquirits amb bancs, gairebé 7.000 milions són deute propi emès per la Generalitat abans que el FLA entrés en vigor i la resta, és deute contret amb empreses privades pel finançament d'obra pública.

El vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, anirà divendres a Madrid per entrevistar-se amb el ministre d'Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, amb la intenció d'aconseguir que una part dels diners de la liquidació del 2014 arribi abans del juliol, que és quan està previst. I és probable que en la trobada Junqueras li demani, com ja va fer públicament la setmana passada, rebre els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic, del FLA, amb millors condicions.

El conjunt de l'estat espanyol va acabar el 2015 amb un deute equivalent al 99% del PIB, tres dècimes menys que l'any anterior, però tres dècimes per sobre del que preveia el govern espanyol. Els ajuntaments són les úniques administracions que, segons el Banc d'Espanya, van aconseguir l'any passat retallar l'endeutament.

De Guindos: "El govern espanyol no deixarà caure cap comunitat autònoma"

Sobre la situació econòmica de Catalunya, n'ha parlat aquest dimarts el ministre d'Economia i Competitivitat en funcions, Luis de Guindos. Després de pronunciar una conferència a Salamanca, el ministre ha assegurat que el govern espanyol farà el que sigui possible perquè totes les comunitats autònomes obtinguin finançament en les millors condicions i ha remarcat que "no deixarà caure ningú".

 

 

La setmana passada, Oriol Junqueras es va reunir amb De Guindos i també va parlar per telèfon amb Cristóbal Montoro, per intentar alleujar les finances de la Generalitat. Aquest dimarts, Luís de Guindos ha reconegut que hi ha "tensions importants" per afrontar el seu finançament a curt termini -a menys d'un any-, fet que havia de suposar una rebaixa en la qualificació creditícia de les principals agències internacionals.

El titular d'Economia ha insistit que l'executiu central no deixarà caure cap comunitat perquè, entre altres coses, ha dit, el bon desenvolupament financer de les autonomies fa dependre la gestió dels serveis públics. "Si deixes que una comunitat autònoma entri en una situació molt deteriorada fas mal als serveis públics, i això no ho permetrem", ha conclòs el ministre.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut