Gent treballant en una oficina.
Les llargues jornades laborals empitjoren la salut.
Barcelona

Un 40% dels treballadors catalans ocupen feines per sota de la seva qualificació

Un estudi de la UGT constata que, en els anys de crisi, la proporció de treballadors altament qualificats ha augmentat considerablement, però el mercat laboral ha estat incapaç de donar-los resposta. El sindicat alerta d'una "generació perduda", de fuga de talents i del risc que la nova generació opti per deixar de formar-se.

RedaccióActualitzat

Quatre de cada deu treballadors catalans està destinat a una feina per sota de la seva qualificació, segons un estudi de la UGT. El sindicat atribueix aquest fenomen de la subocupació al model productiu, i no pas a la crisi, i alerta que el percentatge de casos és un 1,5% superior a Catalunya respecte d'Espanya i un 15% respecte d'Europa.

En el període analitzat, entre el 2007 i el 2012, la proporció de treballadors altament qualificats ha augmentat considerablement, un 3,5%. El mercat laboral, però, ha estat incapaç de donar-los resposta. Tot plegat fa que la secretària de Benestar i Treball de la UGT, Laura Pelai, adverteixi d'una "generació perduda" i de fuga de talents. "Creem persones frustrades", ha remarcat.

Catalunya "forma persones i els dóna unes expectatives laborals quan després és incapaç d'oferir llocs de treball per fer-les realitat", comenta Pelai, que ha alertat del risc que la falta d'expectatives porti la pròxima generació a deixar de formar-se.

El percentatge de treballadors qualificats és ara del 32,2% a Catalunya, un índex lleugerament superior al d'Espanya i lluny del 42,7% d'Alemanya.

 

 

Anar al contingut