Barcelona

Últims esforços dels partits per convèncer els votants

La campanya electoral va pujant de to a mesura que s'acosta el final i els partits polítics fan els últims esforços per convèncer els possibles votants. La capacitat del PSC per influir dins del PSOE, les mesures de xoc del PP per reactivar l'economia i l'ofensiva dels republicans per defensar l'autodeterminació al Congrés són algunes de les propostes que s'han sentit avui per la campanya electoral.

Actualitzat
La candidata del PSC, Carme Chacón, aposta perquè els diputats del seu partit tinguin més visibilitat a Madrid la propera legislatura. En aquest sentit veu bé que es puguin desmarcar del PSOE en qüestions puntuals que afectin Catalunya i el seu autogovern: "Em preocupa la poca visibilitat que en algun moment ha tingut aquesta feina, i per això la proposta que han fet els dos alcaldes del meu partit, l'alcalde de Lleida i l'alcalde de Sabadell, que el que busca és més visibilitat d'aquesta feina, em sembla encertada". La candidata socialista ha evitat durant tota la campanya aclarir si després del 20-N optarà a dirigir el PSOE. Avui se li ha fet aquesta pregunta i la resposta ha estat aquesta: "Crec que no hi ha ningú que pugui dir que una dona no està capacitada per assumir tantes o més responsabilitats que un home i seria bo que no ho pogués fer algú d'un territori que ha estat sempre el gran motor dels avenços que ha fet Espanya". Per sortir de la crisi Chacón defensa una Europa més forta i unida i adverteix dels costos que tindria la sortida de l'euro: "Les conseqüències econòmiques i socials serien dramàtiques només comparables al desastre que suposa una guerra. El cost d'una sortida de l'euro supera amb diferència el preu a pagar per aconseguir un sistema viable". En un esmorzar col·loqui la candidata del PSC ha defensat la gestió de Zapatero i les mesures que ha pres per evitar una intervenció d'Espanya.

El candidat de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, erigeix la federació nacionalista com la constructora i també la garant de l'estat del benestar, i ha assegurat que si algú l'ha posat en perill els últims set anys ha estat el tripartit amb el PSC al capdavant: "A Catalunya, l'estat del benestar social l'ha construït tota la societat, però políticament qui ha fet possible la construcció de l'estat del benestar social ha estat CiU. Ha estat aquests darrers set anys quan s'han posat les bases per posar en perill l'estat del benestar social que havíem creat entre tots". Duran ha explicat que del total que es recapta al govern espanyol en concepte de polítiques socials a través de l'IRPF el 28% prové de Catalunya i només en retorna el 14%. En aquest sentit ha demanat que Catalunya gestioni aquests recursos en la seva totalitat. Duran i Lleida ho ha dit aquest matí en un acte a l'ONCE a Barcelona.

El PP manté que si governa aconseguirà retallar el dèficit fins al 3% el 2013 tal com marca Brussel·les. El cap de llista per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, ha apuntat a "El matí de Catalunya Ràdio" amb quina fórmula: segurament en un primer any per raons òbvies la reactivació econòmica que nosaltres confiem que de veritat hi hagi brots verds permeti ampliar la base contributiva i incrementar una mica els ingressos fiscals de tal manera que la reducció del dèficit no vingui només per la reducció de la despesa, sinó que vingui pel creixement de l'activitat econòmica". El PP insisteix que la seva voluntat no és apujar impostos i entre les mesures prioritàries s'ha fixat promoure una llei d'estabilitat pressupostària i culminar la reforma del sistema bancari perquè el crèdit arribi a les empreses.

ERC anuncia que presentarà a Madrid al Congrés, just després de les eleccions, una proposició de llei que reconegui el dret a l'autodeterminació de Catalunya via referèndum. El candidat Alfred Bosch diu que és de justícia pels electors i de coherència de partit: "Sabem que té poques possibilitats de prosperar, però no per això nosaltres deixarem de fer el que és conseqüent amb les nostres conviccions. I si això, efectivament, és descartat, quan haguem esgotat totes les instàncies espanyoles, doncs també anirem a les instàncies judicials internacionals".

El candidat d'Iniciativa, Joan Coscubiela, ha visitat una fàbrica d'armaris industrials a l'Anoia. Al costat de membres del comitè d'empresa, s'ha postulat com la veu dels treballadors al Congrés i ha afegit que combatrà un PP antidemocràtic que amaga les seves propostes en campanya: "La ciutadania té dret a saber què està votant i que si les propostes que diu que faran en el seu moment provocaran protestes i mobilitzacions això és perquè saben que de manera molt dura afectaran les condicions de treball i de vida de la gent". Avui mil sindicalistes han signat un manifest de suport a Coscubiela.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut